Geografie van Cambodja | Mijncambodja.nl

Geografie van Cambodja

Met een oppervlakte van 181.035 km² staat Cambodja op de 90e plaats op de lijst van grootste landen ter wereld (Nederland is nr 135). Cambodja is daarmee ongeveer 4,5 maal groter dan Nederland. Cambodja bestaat voor 176,515 km² uit land en voor 4,520 km² uit water.

Cambodja grenst aan 3 landen en aan 1 zee. Ten westen van Cambodja ligt het koninkrijk Thailand, ten noorden ligt de volksrepubliek Laos (Lao P.D.R.) en ten oosten ligt de socialistische republiek Vietnam. Ten zuiden van Cambodja ligt de golf van Thailand (zee) en een deel van de aangrenzende zee bestaat uit de Zuid-Chinese zee.
Het totale landoppervlak dat grenst aan een buurland bedraagt 2572km. Daarvan is 1228km land aangrenzend met Vietnam, 803km met Thailand en 541km met Laos. Totale lengte van de kustlijn bedraagt 443km.

Ligging van Cambodja

Het koninkrijk Cambodja is een land dat in Zuid-Oost Azie ligt. Cambodja maakt samen met Vietnam en Laos deel uit van het Indo-Chinese schiereiland. Cambodja ligt op het zuidelijkste deel van het schiereiland op 13 NB, 105 OL. Over het algemeen ligt Cambodja in een gebied dat niet al te veel onderhevig is aan rampen. De "slurf" van Thailand biedt bescherming tegen mogelijke Tsunami`s en een gebergte in Vietnam (plateau Du Mnong) zwakt in het regenseizoen orkanen sterk af die vanuit de Zuid-Chinese zee naar het westen trekken. Sterk afgezwakte orkanen kunnen wel eens het vaste land en de kust van Cambodja bereiken. Grote schade brengen ze meestal niet te weeg. Ook aan de zuid-oostelijke grens van Cambodja met Thailand bij de grensstad Koh Kong bevindt zich een natuurlijke grens die sterke winden afwendt.

Geografie van Cambodja, Mekong rivier

Mekong rivier

Geografie van Cambodja, Cambodjaans landschap

Cambodjaans landschap

Geografie van Cambodja, Bokor Hill in het Cardamon gebergte

Bokor Hill

Geografie van Cambodja, Tonle Sapmeer in Cambodja

Tonle Sapmeer

Cambodja Fysisch

Cambodja kenmerkt zich door laagvlaktes met flauwe heuvels ertussen in. In een aantal delen van het land zijn bergen te vinden. Zo tref je in het gebied in het noorden bij de grens met Thailand en Laos nog berggebieden aan. Evenals in het gebied in het Zuid-Westen van Cambodja en richting het oosten van dit gebergte tref je een uitloper aan van het Cardamongebergte. Het Damreigebergte is een zeer steil plateau waarop een koele klimaat heerst. Veruit de meeste grensgebieden bestaan uit natuurlijke grenzen in de vorm van gebergtes. Het centrum van Cambodja bestaat uit een grote laagvlakte met als middelpunt het Tonle Sapmeer (grote meer). Cambodja is opgevuld met sedimenten (door water vervoerd materiaal). Door de relatief lage ligging is er veel sediment uit Zuid China, waar de Mekong rivier zijn oorsprong heeft, en in Laos en Cambodja afgezet. Het sediment bestaat voornamelijk uit vruchtbare grond en ertsen (onder andere goud in Mondulkiri provincie).

  • Geografische feiten
  • Hoogste berg Phnom Aoral (1810m)
  • Buurlanden Vietnam, Laos en Thailand
  • Lengte kustlijn 443km
  • Grootste rivier Mekongrivier
  • Grootste meer Tonle Sapmeer (grote meer)
  • Bergketens Dongrek, Cardamon en Damreigebergte
  • Bodemschatten Goud, saffier, robijnen, zircon, olie en gas

Tonle Sapmeer

Het Tonle Sap meer is het grootste meer van Zuidoost Azie. Het meer kan in het regenseizoen vele malen groter worden dan in het droge seizoen. In het droge seizoen heeft het meer een oppervlakte van zo`n 2700 km² terwijl de omvang in het regenseizoen tot 16000km² kan oplopen.

Het water uit het meer loopt in de droge periode via de Tonle Sap rivier de Mekong rivier in en vervolgd zo zijn weg via de Mekong Delta in Zuid-Vietnam tot de monding in de Zuid-Chinese zee.

In het regenseizoen echter vult het meer zich met overtollig water uit de Mekong rivier. De Tonle Sap rivier stroomt dan in tegengestelde richting en vult zo het meer op met het overtollige water. Vanwege deze 2 unieke eigenschappen van het meer (stroomrichting en expansie), is het meer in 1997 door UNESCO tot beschermd gebied uitgeroepen.

Het meer is zeer voedselrijk. Dit komt doordat de verschillende stroomrichtingen van het water veel voedsel aanvoeren. Hierdoor leven er in en om het Tonle Sap meer tal van bijzondere dieren en planten zoals de waterhyacint, reuze Mekong meerval (grootste meerval soort in de wereld), Siamese krokodil, Het meer heeft de hoogste "visdichtheid" ter wereld.


Share Button