Battambang reistips | Mijncambodja.nl
Reistips Battambang

Battambang

Battambang is de 2e stad van Cambodja qua inwoneraantal. Met zo`n 250.000 inwoners is de stad een belangrijk economisch punt in het land. Vanwege de ligging nabij Thailand en de grote rijst-en vruchtenoogsten, speelt de handel een grote rol. Toen de provincie Battambang tegelijk met Siem Reap aan Thailand was afgestaand diende het ook als belangrijke hub tussen de 2 landen. Battambang werd gesticht in de elfde eeuw en is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Het was vroeger de hoofdstad van Monton Kmer en ligt in het hart van noord-westelijk Cambodja.

Het land rondom Battambang is vruchtbaar. Veel rotsgrond zoals in andere provincies ontbreekt waardoor er veel landbouwprodukten worden verbouwd. Voor de tijd dat vrijwel alle infrastructuur in en rondom Battambang werd verwoest, was Battambang de rijstschuur van Cambodja. Ook de visbangst is van belangrijke invloed op Battambang. De Sangkae rivier loopt door het centrum van de stad en komt uiteindelijk uit in het Tonle Sap meer.

Battambang is een rustige en overzichtelijke stad aan de oevers van een rivier. De stad heeft nog een oud koloniaal centrum waar nog goed de Franse bouwstijlen te herkennen zijn. Waarschijnlijk heeft de stad samen met Kampot de best bewaarde koloniale gebouwen van Cambodja.

De naam Battambang

De naam Battambang betekend letterlijk "de verloren stok" en referreerd aan de legende van Preah Bat Dambang Kranhoung (Kranhoung de stokkoning) Sinds de infrastructuur in maar vooral rondom Battambang aanzienlijk zijn verbeterd is Battambang goed te bereiken voor toeristen. Het is zeker de moeite waard om een aantal dagen door te brengen in de stad. Vanuit de stad zijn vele uitstapjes mogelijk naar nabijgelegen tempels (Phnom Banon of Wat Ek Phnom bijvoorbeeld), een bezoek aan het platteland, of een bezoek aan vissersdorpen in de buurt.

Geschiedenis van Battambang

Thailand of Cambodja
Battambang is in de geschiedenis vaak veranderd van eigenaar. Soms waren het de Thai (toen der tijd Siam genaamd) en later weer de Khmer die Battambang tot grondgebied hadden gemaakt. Vanaf de 15e eeuw tot de Franse overheersing van Indochina is Battambang vrijwel altijd van Thailand geweest. In 1907 kregen de Fransen de Thai zo ver om het weer terug te geven aan "Cambodja" dat toen uiteraard in Franse handen was. In 1941 namen de Thai Battambang met behulp van de Jappanners weer in. Het duurde tot 1947 voor de regio Battambang weer bij Cambodja hoorde. Onder grote internationale druk werd Thailand gewezen op het feit dat de regio oorspronkelijk tot Cambodja behoorde. De Thai werden vriendelijk doch dringend gevraagd de provincie weer over te dragen aan zijn rechtmatige eigenaar.

De Fransen
De Fransen maakten een aantrekkelijk centrum in Battambang. Aan de oevers van de Sangker rivier bouwden ze mooie koloniale panden. Het gebied was van economisch groot belang vanwege de handelsroute en de produktie van rijst en fruit.

Rode Khmer

Battambang werd na de val van de Rode Khmer in Phnom Penh het bolwerk van de Rode Khmer. Nadat het Vietnamese leger Phnom Penh was binnengedrongen zochten de Rode Khmer hun heil in het noord-westen van Cambodja, tegen de grens met Thailand. Battambang was vaak het middelpunt van diverse conflicten tussen het regeringsleger en de Rode Khmer. De Rode Khmer hadden in steden als Pailin, Anlong Veng en Battambang nog veel aanhangers. Battambang was echter de fronlinie waar diverse slagen werden uitgevochten. Broer nr 3, Ieng Sary, die zijn hoofdkwartier in Pailin had, had de regie over de Rode Khmertroepen in de regio. Het heeft tot 1998 geduurd tot de laatste Rode Khmerstrijders verdreven waren. Pol Pot kwam op natuurlijke wijze te overlijden in de noordelijke stad Anlong Veng

Battambang is omringt door een aantal heuvels of bergen. Op deze heuvels hadden de Rode Khmer goed zicht op de vrijand. De bekendste berg is Phnom Sampeau (Boot berg). Op deze berg tref je nog een howitzer en een grote mitrailleur aan die getuigen van de strijd. Ook zijn de "Killing Caves" te vinden op de berg. Een aantal burgers is hier van bovenaf in een grot gegooid. Vaak niet gelijk door maar zwaar gewond. Mensen overleden aan hun verwondingen en van honger of dorst.


Share Button