Economie van Cambodja | Mijncambodja.nl
Economie van Cambodja

Economie van Cambodja

Cambodja heeft een open markt economie die de afgelopen tien jaar flink is gestegen. De economie is sterk afhankelijk van de textielsector, landbouw en toerisme. De meeste mensen werken in de agrarische sector in de minder dichtbevolkte landelijke gebieden terwijl de meeste mensen in de toeristensector juist in de stad wonen nabij de toeristische attracties zoals in Phnom Penh, Siem Reap en Sihanoukville. De industriele sector is niet erg ontwikkeld op dit moment maar zal dat in de nabije toekomst waarschijnlijk wel zijn door de grote investeringen van meer ontwikkelde landen. Vooral landen als China, Taiwan en Zuid Korea investeren in grote mate in de Cambodjaanse economie.

De planeconomie van Cambodja

De Cambodjaanse regering bepaalde dat de planeconomie moest worden gewijzigd naar een markteconomie. In 1995 werd dit verwezelijkt en had Cambodja een planeconomie. In de daar op volgende jaren groeide de economie fors terwijl de inflatie daalde. Na vier ja van ontwikkeling zwakte de groei af door de instabiele politieke situatie en onrust omtrent de verkiezingen. Het jaar daarop groeide de economie weer met 4% omdat de meeste problemen verholpen waren.

Ontwikkeling van de Cambodjaanse economie

Tegenwoordig is de Cambodjaanse economie een meer serieuze speler op de Aziatische markt geworden. Cambodja streeft er op korte termijn na om toe te treden tot de WTO (Wereld Handels Organisatie) en de ASEAN om een grotere rol in de regio te verkrijgen op het gebied van textiel en landbouw. Cambodja is een erg interessant land voor bedrijven en landen om te investeren omdat de lonen erg laag zijn. Op sommige plaatsen door het land (Phnom Penh en Sihanoukville) zijn speciale economische zones gebouwd om investeringen in Cambodja van buitenlandse bedrijven te stimuleren. Bedrijven kunnen zich in de speciale economische zone vestigen en betalen minder belasting. De bedrijven die zich verstigen in de zones zijn voornamelijk textielbedrijven.

Banen en werk in Cambodja

Tijdens de heerschappij van de Rode Khmer in Cambodja zijn zeer veel scholen, fabrieken en ziekenhuizen verwoest of gesloten. Toen de Rode Khmer verslagen was duurde het vele jaren voordat al deze gebouwen weer waren herbouwd. De voor een land vitale gebouwen werden stuk voor stuk herbouwd en ook het schoolsysteem moest opnieuw worden opgezet. Meer en meer scholen werden opgericht. Eerst de basisscholen en later werden de middelbare scholen en universiteiten gebouwd. Tegenwoordig is het krijgen van een baan na je studie erg lastig. Een universitair opgeleide student kan meestal geen gepaste baan vinden. Velen belanden in de detailhandel of horeca en krijgen een baan in een winkel of restaurant. Sommigen worden serveerster, kok of gids. Banen zijn zeer lastig te vinden in Cambodja. De textielsector is daar een uitzondering op echter zijn de lonen daarin erg laag en de werkomstandigheden vaak schrijnend.

Prostituees en taxigirls in Cambodja

Vaak worden kinderen uit arme gezinnen van het platteland naar de "grote" stad gestuurd (vaak Phnom Penh of Siem Reap) om een baan te vinden. De arme gezinnen hebben hard geld nodig en sturen vaak hun dochters naar de stad. De zonen zijn vaak nodig om mee te helpen op het land. De meeste meisjes zijn vaak niet in staat een degelijke baan te vinden anders dan in de textielfabrieken. Ze worden vaak "taxigirls". Ze gaan werken in een bar for een hongerloontje van ongeveer $80 per maand. Indien een manelijke klant een drankje aanbied aan het meisje, genereerd het meisje inkomsten voor de baas en mag het meisje vaak zelf de helft van het bedrag van het dankje houden. De man kan na een paar drankjes het meisje "uitnodigen" mee te gaan naar zijn hotelkamer. Het meisje moet worden afgekocht voor +/- $5 bij de baas van de bar en mag vervolgens met de man mee. Het meisje wordt door de man betaald om bij hem te blijven "slapen". De meisjes verdienen soms $20 tot $60 (een halve maand salaris) en hebben wat geld om naar hun ouders op het platteland te sturen. De ouders weten niet van het werk van het meisje af. Taxigirls komen veel voor in Cambodja. Ze verleiden vaak mannen in een disco of bar. Sommige werken niet maar komen daar puur om een man te vinden zodat ze soms kunnen meereizen en verblijven bij de man. Zo worden ze financieel onderhouden.


Share Button