Reistips Siem Reap | Mijncambodja.nl
Reistips Siem Reap

Siem Reap bij Angkor Wat

Siem Reap is de stad in Cambodja die vrijwel iedere toerist tijdens zijn reis aandoet. De stad is de ideale plek voor een uitstapje naar het op zo`n 6km afstand gelegen tempelcomplex Angkor Wat. Siem Reap is de 3e stad van het land qua inwonertal. Er wonen zo`n 148.000 mensen. Aangezien de tempels van Angkor Wat per jaar meer dan 3.000.000 bezoekers trekt, is het logisch dat je een zeer groot aanbod van hotels aantreft om de gemiddeld 8.000 bezoekers per dag te herbergen.

Opvallend in de stad is de Franse en Chinese architectuur in het oude Franse deel van de stad dat zich vlak achter de oude markt (Psar Chas) bevindt. In de stad is nog veel handwerk te vinden zoals dat in vroegere tijden tijdense het Angkorrijk werd gemaakt. Ook de traditionele Apsaradansers zijn terug te vinden in een aantal scholen en voor toeristen in enkele restaurants (Temple Bar). Door de hele stad en maar vooraal in en om de oude markt kan je souvenir en handwerkwinkeltjes vinden waar je de mooiste Boeddhabeelden kan kopen. Wie een beetje kan afdingen kan zich een hoop geld besparen.

Het centrum van Siem Reap is tevens het economisch centrum. In en rond de oude markt bevinden zich veel winkels en winkelcentrums. Ook vindt je de pubstreet met allerlei restaurant en massagesalons. De stad is erg sfeervol en het is er goed vertoeven. Na een dag tempels bezoeken is het vrijwel overal mogelijk om bij te komen en te genieten van het avond/nachtleven. In Siem Reap tref je overal massagesalons aan waar je je moeie voeten heerlijk kan laten masseren. Ook zijn er zeer goede restaurants waar je kan genieten van de beste Khmergerechten evenals westerse gerechten.

Langs het hart van de stad loopt de Siem Reap rivier. Stroomopwaarts zijn een aantal kleine dorpen te vinden. Stroomafwaarts kom je bij het Tonle Sapmeer. Het is mogelijk om via het drijvende dorp Chong Knaes het meer te bereiken. In de buurt van het meer kan je een vogelreservaat bezoeken met zeldzame vogels.

Geschiedenis van Siem Reap

Siem Reap heeft een zeer rijke geschiedenis. Het is de stad in het centrum van het meest culturele deel van Cambodja. Het is de uitvalsbasis om de diverse tempels in de omgeving te bekijken. Het grootste religieuze bouwwerk ter wereld, Angkor Wat, ligt op ongeveer 6km afstand van Siem Reap. Ook belangrijke tempels als Angkor Thom, Bayon en Ta Phrom liggen vlakbij.

De naam van Siem Reap
In en om Siem Reap hebben veel oorlogen plaatsgevonden. Vooraal oorlogen met de Champa uit Vietnam, diverse volkeren uit Myanmar (het voormalige Birma) en ook diverse mogendheden uit Thailand. De naam "Siem Reap" betekend letterlijk: Siamezen verslagen. Siam was de vroegere naam van het huidige Thailand. De naam werd verkregen na een belangrijke veldslag met het koninkrijk van Ayutthaya dat door de Khmer werd gewonnen.

Raar genoeg werd de stad Siem Reap samen met Battambang en Sisophon door de Fransen overgedragen aan de Thai om zo de onderlinge verstandsverhouding tussen de kolonisator van Indo-China en het groote Thailand in tact te houden. De periode dat Siem Reap tot Thais grondgebied behoorde duurde van 1795 tot 1907.


Share Button