Kampong Cham reistips | Mijncambodja.nl
Reistips Kampong Cham

Kampong Cham

Kampong Cham is een stad aan de oevers van de Mekong rivier zo'n 2 uur rijden ten noorden van de hoofdstad Phnom Penh. De gelijknamige provincie is de meest dichtbevolkte van Cambodja en de stad Kampong Cham is de 3e stad van het land qua inwoneraantal. De stad was tijdens de Franse overheersing in Cambodja erg belangrijk en diende als handels post. Verschillende koloniale huizen en gebouwen zijn hier nog getuigen van. De meeste zijn nog in zeer goede staat. Kampong Cham is een rustige en relaxte stad waar je aan de oever van de Mekong rivier even lekker kunt uitrusten tijden je reis. De bevolking is erg gastvrij en aardig en gaan vriendelijk met de toeristen om. President Hun Sen is afkomstig uit Kampong Cham. Hij heeft een huis aan de rand van de stad. Als je in Kampong Cham bent zal je gelijk de grote brug opvallen. De Kizona brug is de langste brug over de Mekong. De brug is belangrijk voor goederen en personenvervoer (toeristen en locals) die richting Laos reizen of de provincies Ratanakiri, Mondulkiri of Stung Treng aandoen.

Kampong Cham staat bekend om zijn vruchtbaarheid. Het land in Kampong Cham is erg vruchtbaar (het meest vruchtbare land van heel Cambodja tevens). Dit is ook goed te zien aan de rode kleur van de aarde. Veel produkten worden hier verbouwd om vervolgens vooral in Phnom Penh te worden verkocht. Veel verbouwde en verkochte produkten uit de stad zijn: Sojabonen, rubber, tabak, sinsaasappels en naar een aantal tropische vruchten.

De bamboe brug in Kampong Cham

Ten zuiden van de grote brug over de Mekong rivier ligt het eiland Koh Paen te midden van de Mekong rivier. In het droge seizoen wordt er een brug van bamboe gemaakt om snel het eiland of andersom het vaste land te kunnen bereiken. Op het eiland woont een grote Cham gemeenschap. Brommers, fietsers, auto's maar ook trucks kunnen over de bamboe brug heenrijden. De brug is een paar honderd meter lang en wordt in het regenseizoen altijd door de harde stroming weer weggespoeld. Elk jaar wordt de brug aan het einde van het regenseizoen weer opgebouwd. Tijdens het regenseizoen kan het eiland Koh Paen alleen per boot worden berijkt.

Als je tijdens je reis Kampong Cham aandoet en de brug ligt er dan moet je er zeker even overheen rijden. Een fiets is makkelijk te huren in de stad en een ritje over de brug is een belevenis op zich. Kijk wel uit voor tegenliggers. Het eiland en zijn gemeenschap zijn ook erg interessant.


Share Button