Verkeer en wegen in Cambodja | Mijncambodja.nl
Verkeer en wegen in Cambodja
Verkeer en wegen in Cambodja

Verkeer en wegen in Cambodja

Cambodja is een ontwikkelingsland en dat merk je duidelijk aan het verkeer en de wegen. Het verkeer oogt vaak hectisch maar lijkt toch redelijk vloeiend te gaan. Bij gebrek aan (kennis van) regels lijkt iedereen zich over het algemeen netjes te gedragen. Locals die zich in het verkeer begeven verplaatsen zich op een voorspelbare manier zodat iedereen op elkaar kan anticiperen en dus kan inschatten hoe te handelen aan de hand van de andere verkeersdeelnemer. In westerse landen zou dit bij gebrek aan regels of bijvoorbeeld stoplichten aanzienlijk lastiger en gevaarlijker zijn aangezien iedereen haast heeft. In Cambodja lijkt dit goed te werken hoewel er natuurlijk nog wel regelmatig ongelukken gebeuren. De constructie van de wegen speelt hierin een grote rol aangezien zelfs de meeste hoofdwegen maar 1 rijbaan per rijrichting bevatten. Inhalen is dan soms erg gevaarlijk.

Wegen in Cambodja

Cambodja kent veel verschillende typen wegen. Uiteraard zijn er de hoofdwegen of ook wel nationale wegen genoemd die worden aangeduidt met NH + een nummer (National Highway). Deze wegen verbinden veelal de grote(re) steden met elkaar en betrekken een vrij lange afstand. Vaak 200 tot 300 kilometer. Daarnaast zijn er de provinciale wegen binnen een regio of provincie. Ook zijn er kleinere locale wegen (dirt roads) die tussen de rijstvelden in liggen of kleinere dorpen met elkaar verbinden. Deze wegen komen uiteraard voor op plaatsen die dunbevolkt zijn (denk aan Ratanakiri en Mondulkiri provincie).

Tussen Phnom Penh en Sihanoukville vind je de NH4. Dit is de beste weg van Cambodja, een tweebaansweg op sommige stukken. Tussen de dirtroads en snelwegen tref je nog een derde type weg aan, te vergelijken met een stedelijke of provinciale weg.

Cambodja wegen, modderweg in Ratanakiri

Modderweg in Ratanakiri

Cambodja wegen, weg in Phnom Penh

Weg in Phnom Penh

Wegen in Cambodja, erosie op weg bij Ream National park

Erosie weg Ream National park

Soorten wegen

De verschillende soorten wegen in Cambodja hebben allen hun eigen kenmerken. De drie hoofdsoorten die je door heel Cambodja aantreft zijn de dirtroads (stofwegen), Provinciale wegen en de "snelwegen".


Dirt roads

De "dirt roads" die je in junglegebieden aantreft zijn, zoals de naam al doet vermoeden, erg stoffig in het droge seizoen. Als je een motorbike huurt en een stukje gaat touren kom je oranje van het stof terug. Neem dan ook tijdens je ritje een krama (Cambodjaanse sjaal) en een zonnebril mee. Een ooginfectie is snel opgelopen. Ook kan je de krama voor je mond en neus doen als een grote vrachtwagen je passeert. Stof in je neus en mond zal je dan bespaard blijven.

In het regenseizoen echter veranderen deze wegen van karakter. Er ontstaan grote kuilen en plassen die verradelijk zijn. Ook kan het erg glad worden (vooral in Ratanakiri en Mondulkiri omdat daar klei in de grond zit).


Provinciale wegen

De "provinciale wegen" zijn geasfalteerd. Op sommige plekken zien deze wegen er nog goed uit. Op andere plekken hebben de wegen al flink geleden onder de hitte van de zon, het zware vervoer en de moessoens die delen van de wegen hebben weggeslagen.
Ook op deze wegen moet je goed kijken waar je rijdt.


Snelwegen

De snelwegen zijn vrij goede wegen. Ze zijn geasfalteerd en worden redelijk goed onderhouden. Ze zijn vrij lang en verbinden de grote(re) steden met elkaar. Op de weg van Phnom Penh naar Sihanoukville zitten weinig gaten of kuilen. De weg wordt beschouwd als beste weg van Cambodja. Wegen tussen Phnom Penh en Siem Reap en Phnom Penh en Battambang (via Pursat) zijn ook vrij goed hoewel ze op sommige stukken wel grote gaten bevatten. Phnom Penh naar Kampong Cham is ook in redelijke staat maar de wegen na Kampong Cham worden slechter en slechter naarmate je verder naar het noorden en noord-oosten zal rijden.Hieronder een aantal wegen die goed begaanbaar zijn:

- NH4 Phnom Penh - Sihanoukville bekijk
- NH5 Phnom Penh - Battambang
- NH6 Phnom Penh - Siem Reap
- NH7 Phnom Penh - Kampong Cham
- NH7 Phnom Penh - Kratie (na Kratie wordt de weg aanzienlijk slechter)


Alle wegen leiden naar Rome.

Vrijwel alle wegen van noord naar zuid of v.v. of van oost naar west of v.v. gaan via Phnom Penh. De routes van de wegen stammen nog uit de periode dat er nog weinig of zelf geen gemotoriseerd verkeer bestond in Cambodja. Er werd toen uiteraard nog geen rekening gehouden met eventuele opstoppingen. Zodoende bestaan er helaas geen ringwegen om Phnom Penh en moet je dus altijd dwars door de stad om je bestemming te bereiken. In de stad en ook de voorsteden van Phnom Penh is het altijd erg druk. Allerlei snelle en minder snelle voertuigen maken deel uit van het verkeer. Zo kon je vroegen in 4 uur van Sihanoukville naar het centrum van Phnom Penh komen. Tegenwoordig is dat al 5 uur vanwege het drukke verkeer.

Verkeer in Cambodja

In het verkeer in Cambodja tref je allerlei vervoersmiddelen aan. Op het platteland zijn het voornamelijk SUV`s, tractor-achtige vervoersmiddelen, fietsers (schoolkinderen) en uiteraad de motorbikes terwijl daar in de stad nog tuktuk`s, bussen, vrachtwagens,cyclo`s en normale personenauto`s bijkomen.

Cambodja verkeer, schoolmeisjes op de fiets in Kampot

Schoolmeisjes op de fiets

Cambodja verkeer, motorbike vervoer

Vervoer per motorbike

Cambodja verkeer, koeien op de weg

Koeien op de weg

Motorbike huren

Bij het huren van een motorbike moet je je paspoort vaak afgeven als onderpand. Vaak is het voorgekomen dat backpackers ongelukken veroorzaken. De politie neemt een motorbike dan mee voor "onderzoek". Het kan meer dan een maand duren voor de motorbike vrijkomt. Dit betekend dat je je paspoort voor die periode kwijtbent, je visum "overstayed" en niet weg kunt. Uiteraard is oom agent de beroedste niet en voor zo`n $1000,- kan je de motorbike terugkopen en weer terugruilen voor je paspoort. Ook al ben je niet schuldig aan het ongeval, je hebt wel een groot probleem. Mensen ruiken geld als ze westerlingen zien. Zorg ervoor dat je goed verzekerd bent (incl. rechtsbijstand) en rij voorzichtig. De motorbikes kunnen soms tot 80km per uur rijden. Dit is niet gepast op de Cambodjaanse wegen waar het verkeer vloeiend voortbeweegt.

Zorg ervoor dat je, indien je een motorbike (schakelbrommer of scooter) gaat huren, goed verzekerd bent.


Share Button