Kampot reistips | Mijncambodja.nl
Reistips Kampot

Kampot

Kampot is de hoofdstad van de gelijknamige provincie in het zuiden van Cambodja. Het is een stad met een relaxte sfeer omringt door rijstvelden en peperplantages, nabij de zee met een uitzicht op het Domreygebergte (Olifantengebergte). De oude koloniale stad is gelegen aan de Kampot rivier, ook wel Teuk Chhou of Prek Thom genoemd. Het grootste deel van Kampot is gelegen aan de oostkant van de rivier. Aan de westkant bevinden zich huizen en kleine bedrijven en een aantal hotels en guesthouses, vooral richting Bokor Hill ten Noord Westen van de Kampot rivier. twee bruggen verbinden de oost-en westkant van Kampot met elkaar. Feitelijk ligt Kampot tussen het Domreygebergte en de Golf van Thailand.

Kampot is een charmante plaats die vanaf Phnom Penh, Kep en Sihanoukville per bus te bereiken is. De meeste toeristen bezoeken Kampot om vanuit hier een excursie naar het nabijgeleden Bokor Hill station te maken. Een spookstadje op de top van Bokor Hill in het Bokor Hill national park. Indien je vanuit Vietnam richting Sihanoukville reist, is het zeker de moeite waard om een overnachting in Kampot te boeken. Kampot staat ook bekend om zijn peper. Diverse plantage hebben Kampot een goede naam gegevens als het gaat om kwalitatief hoogstaande peperkorrels.
Kampot is een populaire bestemming onder de toeristen. Net als Kratie tref je veel westerse toeristen aan maar ook veel westerse restaurantjes en hotels. Het is dan ook niet verwonderlijk dat je diverse westerse gerechten op de menukaarten aantreft (Pizza, burrito`s, hamburgers enz).

Geschiedenis van Kampot

Kampot was de belangrijkste haven van Cambodja voordat Sihanoukville tijdens de Vietnamoorlog in 1959 werd gebouwd met als functie het bevoorraden van de Viet Cong die in het zuiden van Vietnam tegen de Amerikanen vochten. De stad was tijdens de koloniale overheersing door de Fransen erg populair. Diverse Franse functionarissen woonden en Kampot en hadden er hun residentie, vaak mooi opgetrokken Fransaandoende woningen. De woningen kenmerkten zich door de hoge plafonds, hun geometrische vormen, hardhouten vloeren en mosterdgele tinten.

Onder het Franse bewindt groeide Kampot uit tot een populaire ontwikkelde stad. De nabijheid van de zee was van grote invloed op deze populariteit. Om Kampot werden peperplantages opgezet evenals diverse vruchtenkwekerijen. Vooral de peper uit Kampot genoot hoog aanzien, vooral in Europa. Op de tafel van een zichzelf respecterend restaurant in Frankrijk stond een peperstel met peper uit Kampot.

Hoewel Kampot erg in trek was bij de Franse elite, was de berg naast Kampot eigenlijk nog populairder. Bokor Hill was een steile berg die uitkwam boven Kampot. De frisse zeewinden stuwden via de bergwanden op en verkoelden het bergplateau aanzienlijk. Het koelere klimaat bovenop de berg deed de Fransen een de zomers in Europa denken en nam het nodige heimwee bij ze weg. De Fransen besloten een luxe vesting te bouwen op Bokor Hill. Een katholieke kerk, een postkantoor, school, watertoren en diverse andere gebouwen werden gebouwd. De eerste ideeen vonden plaats in 1916 en in 1925 was de vesting gerealiseerd. Via de nieuw aangelegde weg begaven de Franse en hoog geplaatse Cambodjanen zich naar de top van de berg om te overnachten in het hotel en hun fortuinen te vergokken in het Casino. Er gaan geruchten dat gokkers na het verliezen van hun fortuin zelfmoord pleegden door over de steile klif te springen.

In 1940 werd de Bokor Hill voor het eerst verlaten door de opkomende oorlog tussen de voor onafhankelijkheid strijdende Vietnamesen en de Franse kolonisator. In 1970 werd de berg nogmaals verlaten door de opkomst van de Rode Khmer. De aanhangers van Pol Pot met zijn radicale maoistische ideologie bezetten de berg in 1972 en gebruikten het als strategisch punt. De berg was immers zeer lastig en slechts van 1 kant te bereiken. Ook het totale overzicht en uitzicht op de golf van Thailand maakte de berg van strategisch belang in de strijd van de Rode Khmer. Toen het Vietnamese leger in 1979 Cambodja bevrijdden van de Rode Khmer werd er op Bokor Hill nog hevig gestreden. Diverse militaire bouwwerken zijn hier nog getuige van evenals de kogelgaten in de kerk en het hotel.

Het was nog ver nadat de Rode Khmer in 1979 werd verslagen dat ze nogmaals van zich lieten horen. In 1994 werd een passagierstrein afkomstig vanuit Phnom Penh met bestemming Sihanoukville in Kampot overvallen door de Rode Khmer. Een groot aantal passagiers werd afgeslacht en 3 buitelandse toeristen werden als slaven ingezet voor zware arbeid. Na mislukte onderhandelingen werden ze in de jungle vermoord. het duurde tot lang na 1998 (dood van Pol Pot), dat de Rode Khmer officieel uit het gebied verdwenen was.


Share Button