Hoe kom je in Siem Reap? | Mijncambodja.nl
Hoe kom je in Siem Reap?

Hoe kom je in Siem Reap?

Siem Reap is de belangrijkste bestemming in Cambodja voor toeristen. Jaarlijks komen ruim 3 miljoen reizigers op de stad af om van daar uit de indrukwekkende tempels van Angkor te bezoeken. Maar hoe kom je in Siem Reap? Er zijn volop mogelijkheden om naar Siem Reap te reizen. Siem Reap heeft een internationaal vliegveld, is te bereiken per boot over het Tonle Sap meer en kan uiteraard ook per bus of taxi over de weg worden bereikt.

Per bus naar Siem Reap

Je kan vanaf veel plaatsen of grotere steden in Cambodja met een directe busverbinding in Siem Reap komen. Vanaf Sihanoukville, Koh Konh, Kampot, Kampong Cham, Kratie, Stung Treng, Ban Lung, Kampong Thom, Kampong Chnnang, Pursat, Battambang, Poipet, Sisophon en natuurlijk Phnom Penh gaan er rechtstreekste bussen. Sommige bussen zijn luxer dan andere. Gemiddeld kan je rekenen op $1 tot $1,50 per uur in een bus. Je online busticket kan je tegenwoordig vooruit boeken via 12go.asia.

Internationale bus van Bangkok naar Siem Reap

Bangkok naar Siem Reap
In Bangkok kan je vrij eenvoudig een kaartje voor de internationale bus van Bangkok in Thailand naar Siem Reap kopen bij vrijwel elk reisbureau in en rondom Khao San Road. De bus zal direct van Bangkok naar Siem Reap rijden met alleen een stop bij de grens Aranyaprathet/Poipet voor de nodige grensformaliteiten. Een kaartje voor de directe bus kost rond de $18 (of +/- 650 Thai Baht). Het kaartje wordt ook wel een straight through buskaartje genoemd. Let erop dat het ook mogelijk is een buskaartje tot aan de grens te kopen. Je moet vanaf daar dan zelf de grens over en zelf het vervoer vanaf Poipet naar Siem Reap regelen. Wil je vooruit je busticket van Bangkok naar Siem Reap (of Phnom Penh) boeken? Je kan nu online je busticket boeken zodat je zeker weet dat je plek hebt. De bus zal vertrekken vanaf het centrale busstation van Bangkok: Mo Chit Bus Station in Chatuchak district. Je kan je ook laten ophalen van je hotel/guesthouse en naar het station laten brengen per minivan. Dit kost vaak weinig extra en scheelt je weer de nodige kosten voor de taxi of tuk tuk in Bangkok.

De bus komt aan in Siem Reap op het centrale busstation. Dit busstation ligt, anders dan de naam doet vermoeden, een stuk buiten het centrum van de stad. Vanaf het station heb je nog een tuk tuk of motorbike naar de stad nodig. De rit met de bus van Bangkok naar Siem Reap neemt de hele dag in besalg. Aangezien het rond 18:30 meestal donker is en druk op de wegen is het zeer aan te raden om alvast je hotel te boeken zodat je niet nog eens op zoek moet als je na een lange vermoeiende busrit aankomt in Siem Reap. Houd er rekening mee dat er allemaal tuk tuk en motorbike chauffeurs op je staan te wachten zodra je uit de bus stapt. Heb je al een hotel geboekt en je vertelt ze dit, dan laten ze je met rust. Een echte aanrader is het Golden Papaya Guesthouse. Perfecte ligging, goedkoop en gratis WIFI.

Bangkok naar Siem Reap

Route Bangkok naar Siem Reap

Bussation in Siem Reap

Bussation in Siem ReapSiem Reap naar Bangkok
Vanaf Siem Reap gaan er dagelijks ook twee internationale bussen naar Bangkok. Met busmaatschappij Giant Ibis ( online tickets ) en busmaatschappij Phnom Penh Sorya Transport kan je de trip maken. Een kaartje voor de bijna tien uur durende rit van 389km kost gemiddeld $16. De bus vertrekt dagelijks om 07:30 vanaf het busstation. Adres: Phnom Penh Sorya Deknakdamnoeur Corner at Rue 217/67 (Sorya Theatre) Sangkat Phsar Thmey II, Khan Daun penh, Phnom Penh. Tel: (855-12) 012 631 545 / (855-23) 210 359 / (855-92) 121 278 / (855-81) 908 022 Elke tuk tuk chauffeur weet de weg. Kaartjes zijn te koop via je hotel en guesthouse of tuk tuk en motorbike chauffeur (of bij het station natuurlijk).


Bij de grens
Eenmaal bij de Thaise grensplaats Aranyaprathet aangekomen na een busrit van ongeveer 3 uur, moet je bij de busterminal de bus verlaten. Je krijgt hier vervolgens een gekleurde sticker opgeplakt zodat je aan de andere kant van de grens weer door de "juiste persoon" kan worden herkend. Vanaf hier is het nog 800 meter lopen naar de Thaise immigratie. Hier moet je een exit stempel op je Thaise visa krijgen voordat je naar de Cambodjaanse immigratie post aan de overkant kunt om je visum te regelen of als je al een visum hebt je visum le laten stempelen. Nadat je een visum en stempel op je visum hebt ontvangen moet je nog een stuk lopen naar het busstation van Poipet. Hier stap je in de bus (achter het raam staat een bord met bestemming en maatschappij). Vanaf hier zal je tocht verder gaan naar Siem Reap. Je komt moe en laat aan in Siem Reap dus wees slim en boek je hotel, hostel of guesthouse vooruit.

Er zijn veel scams op het traject van Bangkok naar Siem Reap maar ook enkele op het traject van Bangkok naar Phnom Penh. Informeer bij je hotel in Bangkok waar je een betrouwbaar reisbureau kan vinden in je busticket te kopen.

Internationale bus van Ho Chi Minh stad naar Siem Reap

Ho Chi Ming naar Siem Reap
Vanaf Ho Chi Minh stad (het voormalige Saigon) vertrekken er dagelijk bussen naar Siem Reap (491 kilometer). De bussen vertrekken vanaf Pham Ngu Lao Street, vlakbij de Ben Than Market, waar ook de bustickets te koop zijn in de ticketshops. Er zijn een aantal aanbieders van de directe busverbinding Ho Chi Minh stad naar Siem Reap. Ze zitten allemaal in dezelfde straat. Uiteraard, zoals vrijwel overal in Zuidoost Azie kan je via je hotel ook aan de tickets komen. Je betaald dan meestal wel iets extra voor de service. Ook kan je online een ticket voor de bus van Ho Chi Minh stad naar Siem Reap kopen via 12go.asia. De bussen komen in Siem Reap aan op centrale busstation buiten het centrum.

Een busticket kost gemiddeld $18 tot $22 dollar, afhankelijk of je het direct koopt of via een tussenpersoon. Je hebt tegelijk een vervoersbewijs en zitplaats in de bus. Als je ver vooruit boekt (minimaal 2 dagen) dan kan je voor je voorkeur aangeven voor een bepaalde plaats in de bus. Ben je snel wagenziek of wil je veel kunnen zien tijdens de rit, dan kan je een plaats voorin de bus proberen vragen.

De bus van Ho Chi Minh stad naar Siem Reap vertrekt twee keer per dag: 07:00u, 10:00u. De rit duurt gemiddeld 11 uur. Vlak na de grens stopt de bus ongeveer 20 minuten voor een bezoek aan het toilet en om wat te eten.

Bij de grens
Onderweg van Ho Chi Minh stad naar de grens (Moc Bai) zal de steward van de bus alle paspoorten ophalen. Bij de grens aangekomen zal hij de paspoorten tegelijk aan de Vietnamese douane overdragen. De douanier zal de paspoorten na controle stempelen (exit stempel). Passagiers van de bus moeten bij aankomst in Moc Bai de bus verlaten en in het douane kantoor wachten op teruggave van het paspoort. Dit duurt gemiddeld iets minder dan een half uur. Zodra de paspoorten zijn gestempeld zal de douanier de paspoorten aan de steward overhandigen. Deze roept de namen in de paspoorten om. De betreffende persoon komt vervolgens het paspoort ophalen. Vervolgens, als iedereen weer in het bezit is van zijn/haar visum, ga je naar andere kant van de grens (Bavat). Dit is de Cambodjaanse kant van de grens. Hier zal je een entry stempel krijgen op je Cambodjaanse visum. Indien je nog geen visum voor Cambodja hebt en je dus een visum on arrival nodig hebt, dan moet je dit aangeven zodra de steward de paspoorten in de bus komt verzamelen. Hij zal je op dit punt wijzen waar je het visum on arrival kunt verkrijgen. Je moet dan zelf in de rij staan om je visum aanvraag in te dienen. Je kan ook de steward je visum on arrival laten regelen voor $5. Dit gaat een stuk sneller dan als je het zelf doet. Je hebt een pasfoto nodig (40cm x 30cm) voor het aanvragen van een visum. Als je geen foto hebt kan je voor $1 een digitale foto laten maken.

Route Ho Chi Minh naar Phnom Penh

Ho Chi Minh naar Phnom Penh

Bus Ho Chi Minh naar Phnom Penh

Bus Ho Chi Minh naar Phnom PenhHet is via Moc Bai/Bavat grensovergang mogelijk om gebruik te maken van een e-visum. Dat zal je uiteindelijk tijd en gedoe schelen. Let er op dat je ook je (gele) inentingen boekje moet tonen bij het binnengaan van Cambodja. Indien je het boekje niet hebt zal je een boete moeten betalen van $1 :) . Bij het vergrijken van de Cambodjaanse entry stempel moet je vaak een vingerscan laten maken. Controleer uiteraard je visum en stempel nog even.

Houd goed je bus in de gaten. Heel soms vertrekt de bus terwijl mensen nog bij de douane bezig zijn. Neem het nummerbord goed op (of maak een foto) en registreer het telefoonnummer (van je buskaartje af). Er staan soms ook meerdere bussen die op elkaar lijken bij de grensovergangen.

Ongeveer 2 kilometer van de grens af zal de bus een stop houden van ongeveer 20 minuten. Mochten ze je zijn vergeten dan moet je hier zien te komen. Bij de stop kan je je opfrissen en wat te drinken kopen. De bus stopt in totaal drie maal tijdens de 11 uur durende rit. Je kan betalen met US dollars, Khmer Riel of Vietnamese Dongs. Ook kan je je laatste Vietnamese Dongs omwisselen tegen US dollars.
Na de stop zal de bus verder rijden richting Phnom Penh. Tot voor kort was er nog een extra stop. De bus moest over de Mekong rivier bij de plaats Neak Loeung (bekend van de film "The Killing Fields" omdat de VS per ongeluk het plaatsje plat bombardeerd. Vele inwoners komen om.) Hier was echter geen brug aanwezig. Er gingen ferries van de ene naar de andere kant. De overtocht nam ongeveer tien minuten in beslag maar indien het druk was moest je soms tot wel 2 uur wachten tot de bus aan de beurt was om de oversteek te maken. Tegenwoordig is er een brug en merk je weinig van het passeren van de plaats.

Vliegen naar Siem Reap

Vanaf omringende landen zijn er directe vluchten op Siem Reap (Angkor International Airport). Vooral Air Asia biedt erg goedkope vluchten aan vanaf Kuala Lumpur en Bangkok. Ook met andere maatschappijen kan je vliegen op Siem Reap.

  • Vluchten naar (of vanaf) Siem Reap
  • Air Asia Bangkok, Don Mueang International Airport(DMK) - Siem Reap, Angkor International Airport (PNH)


Per boot naar Siem Reap

Per taxi naar Siem Reap

Per trein naar Siem Reap


Share Button