Top tien bezienswaardigheden in Phnom Penh | Mijncambodja.nl
Top tien bezienswaargdigheden in Phnom Penh

Top tien bezienswaargdigheden in Phnom Penh


Phnom Penh is een levendige stad waar veel te doen is. De stad is vooral bekend vanwege het trieste verleden dat de Cambodjanen kende onder het regime van Pol Pot. De Killing Fields en het Tuol Sleng genocide museum behoren tot de belangrijkste bezienswaardigeden van Phnom Penh. Naast deze 2 trekplijsters heeft de stad nog meer te bieden. Bekijk hieronde een overzicht van de populairste bezienswaardigheden van Phnom Penh. Ofwel de top tien bezienswaargdigheden in Phnom Penh.

Top 10 bezienswaardigheden Phnom Penh: Killing Fields
1
 • 7.2km
 • 07:30 - 17:30
 • 3

Killing Fields

Choeung Ek is de grootste van de 265 killing fields die in het Cambodja te vinden zijn. Het voormalige Chinese kerkhof werd door de Rode Khmer gebruikt om tegenstanders van het regime of beoogde opponenten te vermoorden. Vanuit de S21 martelgevangenis kwamen hier tienduizenden mensen aan die vervolgens op gruwelijke wijze de dood vonden. Om kogels te besparen werden de scherpe kartels van palmbladeren gebruikt die als zaag fungeerden. Kinderen werden met geweerkolven om het leven gebracht en in een van de vele kuilen gegooid. De stupa in het midden van het terein geeft een indrukwekkend zicht op het makabere verleden op deze gruwelijke plek waar je tijdens je tocht nog diverse botten, tanden en kledingresten tegenkomt. Choeung Ek is gruwelijk maar je reis is niet compleet zonder een bezoek aan de killing fields.

Boek online je ticket
Top 10 bezienswaardigheden Phnom Penh: Tuol Sleng genocide museum
2
 • 2.3km
 • 08:00 - 17:00
 • 5

Tuol Sleng genocide museum

Tuol Sleng is een voormalige school die beter bekend is als S21 (security 21). In het schoolgebouw zaten honderden gevangenen opgesloten die als gevaar voor de staat werden beschouwd. Veelal waren dit intellectuelen als docenten, journalisten, artsen of simpelweg mensen die een bril droegen. Ze werden d.m.v. de meest gruwelijke methoden gemarteld en verhoord. Nagels werden uitgetrokken, alcohol werd in neusgaten gegoten, electrocuties werden uitgevoerd, tepels werden afgeknepen en ratten werden bij vrouwen ingebracht. Van alle gevangenen werden foto`s gemaakt. Alles werd goed gedocumenteerd. Gevangenen met een speciale gave werd een iets langer leven gegund. Vanaf de S21 gevangenis werden de gevangenen naar de killing fields overgebracht per vrachtwagen.
Voor $3 kan je een audio tour (uitleg) bijboeken

Boek online je ticket
Top 10 bezienswaardigheden Phnom Penh: Koninklijk paleis
3
 • 0.2km
 • 08:00 - 10:00 en 14:00 - 17:00
 • 10

Koninklijk paleis

Koning Norodom Sihamoni heeft zijn residentie in het Koninklijk paleis in Phnom Penh (in het Khmer "Preah Barum Reachea Veang Chaktomuk Serei Mongkol" genaamd). Het paleis is een complex met meerdere gebouwen in het centrum van Phnom Penh en vlak aan de oevers van de Mekong rivier. Het paleis werd ontworpen door architect Neak Okhna Tepnimith Mak toen Cambodja net deel uitmaakte van het Franse protectoraat. De architect verwerkte Khmer, Thaise en Europeaanse kenmerken in de gebouwen. De voormalige koningen van Cambodja hebben het paleis sinds de bouw in 1860 bewoond met uitzondering van de periode waarin de Rode Khmer aan de macht was (1975-1979). Het paleis beschikt over mooie tropische tuinen en indrukwekkende architectuur. De zilveren pagoda is het prachtstuk met een vloeg betegeld met 5000 kilo zilver en gevuld met zeer veel gouden boeddha's. Voor het bezoek betaal je 2 dollar met 3 dollar als je ook foto`s wil nemen en 5 dollar extra als je video's wilt nemen. Foto`s in de silveren padoga zijn niet toegestaan.

Boek online je ticket

Top 10 bezienswaardigheden Phnom Penh: Nationaal museum
4
 • 0.2km
 • 08:00 - 17:00
 • 10

Nationaal museum

Ook het nationaal museum van Phnom Penh is zeker een bezoek waard. Tal van opgegraven beelden van voormalige koningen, relikwieen en koninklijke voortuigen staan tentoongesteld. Het museum geeft een kijkje in het oppermachtige Khmerrijk van 1000 jaar geleden. Het museum zelf is ontworpen door de Fransman George Groslier en gebouwd tussen 1917 en 1920 in de traditionele Khmerstijl met een vleugje Franse invloed. Het gebouw heeft een prachtige binnentuin met 4 vijvers vol met goudvissen. Het museum ligt pal naast het koninklijk paleis dus een bezoek aan beide is goed te combineren. Het museum is het grootste en belangrijkste museum van Cambodja met het gloednieuwe en indrukwekkende Angkor national museum in Siem Reap als goede 2e.

Top 10 bezienswaardigheden Phnom Penh: Wat Phnom
5
 • 0.7km
 • 07:00 - 18:30
 • 1

Wat Phnom

Phnom Penh is volgens een mythe ontstaan in het jaar 1372 toen een welgestelde weduwe, mevrouw Daun Penh, na een overstroming een boom aantrof in het slib op de plaats waar de Mekongrivier en de Tonle Saprivier bij elkaar komen. Mevrouw Penh trof in de boom een viertal Boeddhabeelden aan die uit een pagoda in Laos afkomstig waren. Mevrouw Penh nam de beelden mee naar de heuvel (Phnom) waarop ze woonde. Later verhoogde ze de heuvel en plaatste er een pagoda (wat) op. Zo kwam de heuvel aan haar naam: Wat Phnom Daun Penh (tempel op de heuvel van mevrouw Penh). De wat op de heuvel is het middelpunt van een levendige omgeving. Veel verkopers, ateliers, bedelaars en toeristen zijn rond en bij de wat te vinden. Ook een ritje op een olifant om de berg heen is mogelijk.

Top 10 bezienswaardigheden Phnom Penh: Independence monument
6
 • 0.9km
 • 24uur
 • 0

Independence monument

Het onafhankelijkheids monument of in het Khmer "Vimean Akareach" genaamd, werd in 1958 gebouwd ter ere van de in 1953 verkregen onafhankelijkheid van Frankrijk. Het monument is een stupa in de vorm van een lotusbloem en staat op een rotonde op de kruising van Norodom Boulevard en Sihanouk Boulevard. Het monument is in dezelfde stijl als Angkor Wat gebouwd en ontworpen door de Cambodjaanse moderne stijl architect Vann Molyvann. Het monument is in 2012 gerestaureerd en heeft zijn originele rode gloed weer terug.

Top 10 bezienswaardigheden Phnom Penh: Sisowath Quay boulevard
7
 • 0.0km
 • 24uur
 • 0

Sisowath Quay boulevard

Ook de levendige Sisowath Quay boulevard is onlangs gerenoveerd. Vier jaar lang was het een bouwput dat het zicht van menig hotelbezoeker aan de andere kant van de weg belemmerde. Voorheen was het een gevaarlijke plek die door bendes veel werd gebruikt om kettingen van naieve toeristen te ontvreemden. Tegenwoordig is de boulevard ruim opgezet en overzichtelijk gemaakt zodat berovingen weinig meer voorkomen. In de ochtend worden op de boulevard tal van sportieve activiteiten uitgevoerd zoals badminton, yoga en dansen. In de avond is de boulevard populair bij jonge stelletjes die komen uitwaaien door de frisse wind van de Mekong en Tonle Saprivier. Ook vind je er tal van eetstalletjes waar je goed en goedkoop kunt eten!

Top 10 bezienswaardigheden Phnom Penh: Olympisch stadion
8
 • 0.8km
 • 08:00 - 21:00
 • 1,50

Olympisch stadion

Het olympisch stadion werd in 1964 gebouwd en is ontworpen door de architect Vann Molyvann. Met een capaciteit van 50.000 plaatsen is het veruit het grootste stadion van Cambodja. Veel voetbalwedstrijden worden hier gespeeld maar ook tal van andere sporten worden in en om de complexen die tot het stadion behoren uitgeoefend. Vooral tafeltennis, volleybal, oosterse vechtsporten en basketbal zijn erg populair. Je kan eenvoudig het terrein oplopen en meespelen. Zeker het bezoeken waard.

Top 10 bezienswaardigheden Phnom Penh: Wat Ounalom
9
 • 0.3km
 • 06:00 - 18:00
 • 0

Wat Ounalom

Wat Ounalom is een belangrijke tempel in Phnom Penh. De tempel is de zetel van de patriarch van het Cambodjaanse boeddhisme. Tijdens de heerschappij van de Rode Khmer heeft de tempel flink geleden. Diverse beelden werden vernietigd en monniken werden vermoord. Later is de tempel weer in ere hersteld een heeft het zijn belangrijke functie weer aangenomen. De tempel is centraal gelegen.

Top 10 bezienswaardigheden Phnom Penh: Centraal station
10
 • 1.1km
 • 08:00 - 17:00
 • 0

Centraal station

Het Koninklijke treinstation van Phnom Penh is in 2012 gerenoveerd. Het was jarenlang in verval geraakt en is in fases gebruikt. Het station ligt net ten zuiden van het voormalige Boeung Kakmeer (nu drooggelegd) maar is niet meer toegankelijk voor passagiers. Slecht vindt er nog op kleine schaal treinverkeer plaats in de vorm van goederenvervoer. Het station dateerd uit 1932 toen het via het spoor met het treinstation van Battambang werd verbonden. Het station werd een aantal malen gebruikt door de Rode Khmer als vergaderplek als er belangrijke beslissingen moesten worden genomen (nieuwe partijnaam, vergadering over het leiderschap en de capitulatie van de Rode Khmer).Een echte aanrader is een over de Mekong rivier. Vanaf de Mekong heb je prachtig zicht op het koniklijk paleis en de levendige Sisowath Quay boulevard maar kom je ook langs delen van de stad waar je normaal gesproken moeilijk komt. Ook zie je tal van tempels langs de rivier. Bekijk hier alle excursies en tours in Phnom Penh
Share Button