Kratie reistips | Mijncambodja.nl
Reistips Kratie

Kratie

Kratie is een slaperig en rustig stadje aan de oostelijke oever van de Mekong rivier gelegen tussen de steden Stung Treng in het noorden en Kampong Cham in het zuiden. Er heerst een landelijke en gemoedelijke sfeer in Kratie, perfect om de drukte van Phnom Penh even achter je te laten.

De stad is vrij klein en het grootste deel van de 290.000 inwoners van de gelijknamige privincie Kratie woont ook in de stad Kratie. De provincie heeft een gemiddelde bevolkingsdichtheid van 26 inwoners per km2 waarvan rond de 70% langs de oevers van Mekong rivier woont en de rest in het omringende berglandschap. Deze zijn verdeel in 7 bergvolken: De Phnorng, de Mil, de Khonh, de Kouy, de Steang, en de Thamoun.

Zeldzame Irrawaddy rivierdolfijnen

Naast de Cambodjaanse topattracties als de temples van Angkor, de Killing Fields in Phnom Penh en de prachtige tropische stranden van Sihanoukville is Kratie ook vrij populair vanwege de zeldzame Irrawaddy rivierdolfijnen die iets stroomopwaarts van Kratie leven. De Irrawaddy rivierdolfijnen zijn zeer zeldzaam en een bedrijgde diersoort. Het aantal dolfijnen neemt nog steeds af. Naar schatting leven er in dit deel van de Mekong rivier nog ongeveer 60 Irriwaddy dolfijnen.

Het is goed mogelijk de dolfijnen te bekijken. Ongeveer 15 kilometer ten noorden van Kratie ligt een gemeenschap met de naam Kampi. Aan de over van de rivier is hier in 1999 een organisatie opgericht. De organisatie probeert de Irriwaddy dolfijnen te beschermen tegen uitsterving. Doormiddel van voorlichting aan lokale vissers en het reguleren van toerisme, probeert de organisatie zijn doel te bereiken. Naast voorlichting en bescherming van de dolfijnen richt de organisatie zich ook op wetenschappelijk onderzoek. De grootste bedrijging voor de zeldzame dolfijnen zijn de vissers. De dolfijnen blijven vaak vastzitten in de netten van de vissers en verdrinken. De organisatie leert de vissers hier voorzichtig mee om te gaan. Veel voormalige vissers hebben nu ook een baan in de organisatie. Vaak varen ze met groepen toeristen (meestal 6 per boot) de Mekong rivier op om daar vervolgens een geschikte plek te vinden om de dolfijnen te spotten. Op deze manier hebben de vissers toch een goede bron van inkomsten en blijven de dolfijnen bespaard. De plek waar de "Kampi Dolphin Site" is gevestigd telt ongeveer 20 zeldzame rivierdolfijnen. De Mekong rivier op deze plek is erg wijds. Ongeveer 2 tot 3 kilometer. Daarmee is het ook gelijk het breedste deel binnen Cambodja. Alleen in Vietnam bij de Mekong delta waar de Mekong rivier in de Zuid-Chinese zee uitkomt is de rivier breder.

Bezoek aan de zeldzame Irrawaddy rivierdolfijnen

Bijna iedereen die Kratie bezoek komt speciaal voor de zeldzame Irrawaddy rivierdolfijnen. Een klein deel van de toeristen doet Kratie aan op doortocht van Laos naar Phnom Penh of andersom. Vrijwel elk hotel of guesthouse kan eenvoudig een bezoekje aan de "Kampi Dolphin Site" regelen. Voor een paar dollar kan je al een uitstapje laten verzorgen. Ook kan je een motorbike huren en zelf naar de "Kampi Dolphin Site" rijden dat in Kampi village ligt. De tocht is eenvoudig en brengt je over een lange weg door levendige gemeenschappen naar de site toe. Je hoeft alleen de rivier te volgen. Het beste moment van de dag om de dolfijnen te bezoeken is aan het einde van de middag. Als je rond 16:00 a 16:30 de rivier op gaat is de kans het grootst de naar eten zoekende dolfijnen te spotten. De kapitein van de boot zal op het voor ogen hebben de punt zijn motor uitzetten en zijn boot vastmaken aan een boom of plant in de rivier. De atmosfeer is zeer special, zeker als de zon langzaam ondergaat en er een prachtige gloed over de rivier te zien is.


Share Button