Per boot reizen in Cambodja | Mijncambodja.nl
Per boot reizen in Cambodja

Per boot reizen in Cambodja

Als je de kans krijgt om een stuk door Cambodja te reizen per boot moet je die zeker grijpen. Er zijn een aantal prachtige routes door Cambodja die je eigenlijk niet mag missen. Als je in Cambodja bent geweest mag een uitstapje naar het Tonle Sap meer zeker niet uitblijven. Dit unieke meer is rijk aan tal van zeldzame vogels die je vaak goed kunt waarnemen tijdens een bootreis. Je kan Vanaf Battambang een fantastische boottocht maken tot aan de haven van Siem Reap (Chong Knaes). Je komt langs tal van kleine vissersdorpjes in de omgevang van de grote stad Battambang voordat je uitkomt bij een meanderende rivier die in het droge seizoen erg nietig is maar in het regenseizoen niet meer te herkennen is als rivier maar dan deel uitmaakt van het Tonle Sap meer. Verder op de rivier komt je tal van drijvende dorpen tegen. De drijvende huizen, tempels, krokodillen fokkerijen en kerkjes vormen zeker een hoogtepunt tijdens je reis. Later op het Tonle Sap meer zelf kan je genieten van prachtige vergezichten en de rust van het meer. Nadat je door een mangrove bos ben gevaren zullen tal van kinderen de boot komen bezoeken en proberen iets te verkopen voordat je bij de haven van Siem Reap aankomt. Vanaf de haven kan je makkelijk per tuk tuk verder naar het centrum van Siem Reap. Deze prachtige tocht is te boeken bij diverse locale reisbureaus en kan 5 to 8 uur duren, afhankelijk van het seizoen.

Drijvend dorp in Cambodja

Drijvend dorp

Boottocht Battambang naar Siem Reap

Boottocht Battambang naar Siem ReapEen andere veel gemaakte boottocht is die van Phnom Penh naar Siem Reap. Deze tocht is zeker niet onaardig te noemen maar lang niet zo mooi en spectaculair als de boottocht van Battambang naar Siem Reap. De route is eentoniger en het grootste deel van de reis is over het weidse Tonle Sap meer. Tickets voor de tocht kosten rond de $25 en zijn bij elk hotel in Phnom Penh aan te schaffen. Ook je tuk tuk chauffeur kan je eraan helpen. Indien je boven op de boot gaat zitten kan je goed van het uitzicht genieten. Let erop dat de boot vrij snel gaat en je goed gekoeld wordt door de wind. Dit kan echter zeer verraderlijk zijn omdat je de felle Cambodjaanse zon dan niet voelt. Je verbrand in no time dus denk aan zonnebrandcreme en een petje of hoed.

Krokodillenkwekerij in op het Tonle Sap meer in Cambodja

Krokodillenkwekerij

Boot van Battambang naar Siem Reap

Op de bootGrensovergangen per boot

Het is ook mogelijk om per boot Cambodja binnen te komen. Veel backpackers of reizigers reizen van Chau Doc met een fast boat (snelle boot) naar Phnom Penh of zelfd door naar de haven van Siem Reap (Chong Knaus).

De route via de grensovergang Vinh Xuong–Kaam Samnor via de Mekong rivier van Vietnam stroomsopwaarts naar Phnom Penh is erg populair door de zeer mooie omgeving. Je krijgt een goede indruk van het leven op en om de Mekong rivier. De douena bevindt zich op de oevers van de Mekong. Je boot zal daar enige tijd wachten tot de formaliteiten zijn geregeld.

Ook is het mogelijk vanuit Laos de Mekong rivier af te varen via Stung Treng, Kratie, Kampong Cham tot uiteindelijk Phnom Penh. De meeste boten echter varen tot Stung Treng. Voordat je de boot in kan moet je op het land langs de douane. Je kan hier ook nog je laatste Kippen (Laotiaans geld) omwisselen. Wel tegen een ongunstige koers. Na de douane kan je met een boot stroomafwaards reizen. Een erg mooie toch door ongerepte natuur en vrijwel onbewoond gebied. De toch naar Stung Treng duurt +/- 3 uur. Vergeet je zonnebrandcreme niet mee te nemen.

Boot over de Mekong van Vietnam naar Cambodja

Boot van Vietnam naar Cambodja

Boot Mekong Vietnam

BinnekantDe boottocht van Chau Doc naar Phnom Penh duurt ongeveer 4 uur inclusief grensformaliteiten. Voor meer informatie bekijk de website van Tutrangtravel-mekongfeeling.

Heb je wat meer tijd (en geld), dan kan je het ook rustiger en luxer aandoen. Je kan een meerdaagse tocht maken over Mekongrivier van Vietnam naar Cambodja. Er zijn diverse aanbieders bijvoorbeeld Mekongcruise.

Boot van Chau Doc in Vietnam naar Phnom Penh in Cambodja

Hieronder de route van de boot van Chau Doc in Vietnam naar Phnom Penh in Cambodja

Share Button