Per brommer (motorbike) in Cambodja reizen | Mijncambodja.nl
Per motorbike reizen in Cambodja
Per motorbike of brommer reizen in Cambodja

Per motorbike reizen in Cambodja

Wanneer je in een bepaalde plaats bent kan je je laten vervoeren door een motorbike (locale benaming) of een brommer of scooter zoals wij zouden zeggen. De prijs van een ritje is afhankelijk van de afstand en de wegconditie. Een klein ritje in een stad naar de supermarkt kost zo`n 500 riel (soms betalen westerlingen een stuk meer omdat ze onwetend zijn over de prijs, afstand e.d.). Een langere rit kost een dollar en loopt op gelang de afstand van de tocht.

Je kan op sommige plaatsen ook zelf een motorbike huren in Cambodja. Dit kan niet overal maar op veel plaatsen is het mogelijk. In Siem Reap is het niet mogelijk als westerling een motorbike te huren omdat met daar de tuktukchauffeurs wil beschermen. De concurentie zou anders te groot zijn omdat iedereen dan een motorbike huurt en op eigen gelegenheid de tempels van Angkor Wat zou gaan bezoeken en de tuktukchauffeurs dan geen bron van inkomsten meer hebben. In het geval van Siem Reap is het niet heel erg want de tuktukchauffeurs spreken over het algemeen goed Engels, weten leuke en speciale plaatsen te vinden, je maakt makkelijk contacte met ze en kan soms worden uitgenodigd bij hen thuis en zij over het algemeen erg betrouwbaar zodat je je spullen bij ze kunt achterlaten in de tuktuk terwijl je zelf een bezoek brengt aan de tempels. Tegenwoordig zijn er speciale standplaatsen voor de tuktuks. Zodra je terugkomt uit een tempel en je jouw tuktukchauffeur probeert te vinden tussen de soms honderden tuktuks, staat hij meestal al enthousiast naar je te zwaaien zodat je niet langer verder hoeft te zoeken.

In Phnom Penh Sihanoukville en steden als Kampot, Kep, Kampong Cham en Battambang is het vrij eenvoudig een motorbike of brommer te huren.

Een brommer huren in Cambodja

Gehuurde motorbike

Achterop een Cambodjaanse brommer

AchteropKosten van de huur van een motorbike in Cambodja

Wat kost het huren van een motorbike of brommer in Cambodja nu eigenlijk? Uiteraard verschillen de kosten per verhuurder en plaats. Indien het aanbod groot is dan is de prijs lager. In Sihanoukville bijvoorbeeld zijn erg veel verhuurders. De gemiddelde huurprijs is 4 dollar per dag. Soms kan je korting krijgen indien je voor langere periode een motorbike huurt. Ook in Phnom Penh moet je voor 4 dollar al een motorbike kunnen huren. In Kampot of Kep is het aanbod iets kleiner en moet je rekenen op ongeveer 5 dollar per motorbike.

Zorg er wel voor dat goed verzekerd bent. Zie: Verzekeringen voor Backpacken

Hoe huur je een motorbike of brommer in Cambodja?

Als je besluit dat je een motorbike wilt gaan huren dan is dit vrij eenvoudig te regelen. Je kan op straat in de grotere steden verhuurbedrijfjes vinden maar vaak is het via je hotel of guesthouse ook mogelijk. Als je hotel of guesthouse zelf niet over verhuurmotorbikes beschikt moet je er wel rekening mee houden dat ze waarschijnlijk een kleine commissie krijgen en je dus meer betaald dan direct bij het verhuurbedrijf zelf je motorbike huurt.

Indien je een goede verhuurder hebt gevonden moet je je paspoort als borg achterlaten bij de verhuurder. Indien je de motorbike aan puin rijdt, dan zal de verhuurder is geld willen zien voor een nieuwe voordat hij je paspoort weer teruggeeft. Ook indien er sprake is van schade zal hij je paspoort teruggeven zodra de schade is vergoed.

Als je een motorbike gaat huren controleer dus gelijk of er niet al schade bestaat aan de motorbike. Sommige verhuurders zijn slinks en laten je betalen voor reeds bestaande schade die door anderen zijn veroorzaakt en ook al betaald zijn.


Tips om mee te nemen op reis:

Verkeer in Phnom Penh

Verkeer in Phnom Penh

Motorbikes in het verkeer in Cambodja

Motorbikes in het verkeerPolitie en boetes in Cambodja

Als je een motorbike huurt en ermee gaat rijden dan ben je een prooi voor de politie. De Cambodjaanse diender veriend ongeveer 25 dollar per maand. Dit is uiteraard niet voldoende om van te bestaan. Zodoende "klussen politieagenten bij" in Cambodja. Vaak staan ze onopvallend opgesteld onder een boom of achter een auto en houden je dan aan. Indien je de vorige avond bent gaan stappen en je vergeten hebt je verlichting uit te zetten ben je de sigaar. Overdag met licht aan rijden is een boete waard. Indien je echter in de avond zonder licht rijdt is dit geen probleem!

Ook is het tegenwoordig verplicht om als bestuurder van een motorbike een helm te dragen. Je helm krijg je vaak hij het huren van je motorbike. Draag je geen helm, dan ben je ook een potentieel doelwit van de corrupte Cambodjaanse politie. Medepassagiers hoeven echter geen helm te dragen, slechts de bestuurder van het voertuig!

Een derder overtreding die veelvuuldig voorkomt is het rijden in de verkeerde rijrichting. Let erop dat je niet tegen het verkeer inrijdt. Vooral in Sihanoukville zijn er veel rustige straten waar nauwelijks verkeerd is waar je snel bent genijgd zomaar een straat in te rijden. Dit kan je een boete opleveren.

Tenslotte is er nog de reguliere controle. De politie kan je controleren en vragen naar een rijbewijs. Hoewel een gemiddelde twaalfjarige basisschoolscholier zonder enige rijbewijs of cursus zomaar een motorbike schijnt te mogen besturen is het uit den boze om zonder rijbewijs als buitenlander te rijden op een motorbike.

Bedrag en hoogte van boetes in Cambodja

Wat moet je nu eigenlijk betalen per "overtreding" die je begaan hebt als "motorbikedriver"? Bij het aanhouden van een westerling na het begaan hebben van een overtreding volgt vaak een raar moment. De agent is meestal niet alleen. Vaak staan er nog 2 tot 4 agenten achter hem opgesteld wat de nodige angst of druk veroorzaakt bij de westerling die onbekend is met de situatie. De politie zal zelf niet snel met een bedrag komen maar laat het initiatief aan de overtreder. Hij laat de hoogte van de boete aan jou over in de hoop dat je bezwijkt onder de druk en "veel" geld geeft. Geef je iets van tien dollar, een bedrag dat jou schappelijk lijkt, dan heb je overbetaald.

Voor een boete als overdag rijden met licht, zonder helm rijden, tegen het verkeer in rijden of rijden zonder geldig rijbewijs moet je denken aan een bedrag van anderhalf a 2 dollar. Hiermee kan je al snel wegkomen indien je je niet te veel laat intimideren door de agenten. Vaak zijn het aardige lui en wensen ze je na het betalen van de boete nog een fijne dag toe.

Cambodjaanse politie

Cambodjaanse politie

Verkeerscontrole Cambodjaanse politie

Verkeerscontrole
Share Button