Per trein reizen in Cambodia | Mijncambodja.nl
Per trein reizen in Cambodja

Per trein reizen in Cambodja

Sinds april 2017 is per trein door Cambodja reizen mogelijk. De door de Fransen aangelegde spoorlijnen tussen Phnom Penh en Sihanoukville zijn gerenoveerd zodat het nu mogelijk is om per trein van Phnom Penh naar Sihanoukville te reizen. Er rijden niet heel veel treinen. Vooral in het weekend, op feestdagen en op verzoek rijden er treinen tussen de twee steden. Op zaterdagen rijdt de trein van Phnom Penh naar Sihanoukville om vervolgens op zondag weer terug te rijden. Aangezien er enkel spoor ligt is het treinverkeer beperkt. In 2006 werd er ook maar 1 maal per week per richting gereden. Sinds 2009 reden er helemaal geen personentreinen meer, door gebrekkig onderhoud raakten de spoorlijnen in verval.

Treinstation in Phnom Penh, Cambodja

Treinstation in Phnom Penh

Trein in Kampot, Cambodja

Trein in KampotDe Cambodjaanse overheid heeft een exclusief contract afgesloten met tollroyalrailway. Het bedrijf heeft 30 jaar lang de exploitatierechten verkregen voor het gehele Cambodjaanse spoorwegnet. Naast het renoveren van de bestaande verbindingen zal het bedrijf ook nieuwe verbindingen aan gaan leggen. Diverse bedrijven en instellingen als ADB en AusAID hebben toegestemd met een financiele injectie van $140.000.000 om het Cambodjaanse spoorwegnet te renoveren en te upgraden.

Het bedrijf heeft op korte termijn plannen om het oude spoorwegnet in ere te herstellen door middel van 4 fases. De 1e en 2e fase zijn reeds afgerond. Het zuidelijke spoor tussen Phnom Penh en Kampot is geheel opgeknapt evenals het spoor tussen Kampot en Sihanoukville, de belangrijke en enige internationale zeehaven van Cambodja. Op de gehele spoorlijn tussen Sihanoukville via Kampot en Kep tot aan Phnom Penh (254km) rijden al goederentreinen.

De noordelijke spoorlijn tussen Phnom Penh en Poipet (in totaal 388km) is momenteel aan de beurt. Het gedeelte van de noordelijke spoorlijn tussen Phnom Penh en Battambang bestaat reeds maar is in slechte staat. Het bedrijf zal het traject renoveren. Het gedeelte tussen Sisophon en Poipet (48km) (de grens met Thailand) zal worden aangelegd om aansluiting te vinden op het Thaise spoorwegnet. In de nabije toekomst moet het daarom mogelijk zijn(om in ieder geval) vanaf Phnom Penh naar Bangkok te reizen per trein. Personentreinen zijn binnen geheel Cambodja nog niet actief. Er zijn al wel diverse treinstellen aangeschaft.

Naar alle waarschijnlijkheid zal het noordelijke spoornetwerk in 2019 klaar zijn. Ook dan wordt verwacht dat er weer per trein personenvervoer zal zijn in Cambodja. Ook de stations krijgen een opknapbeurt. Het historische treinstation van Phnom Penh is al opgeknapt. Ook het station van Sihanoukville is klaar voor gebruik.

Treinstation in Sihanoukville, Cambodja

Treinstation in Sihanoukville

Spoor bij Kampot, Cambodja

Spoor bij KampotTrein van Phnom Penh naar Ho Chi Minh city

Naast het gefaseerde plan om de bestaande noordelijke en zuidelijk spoorlijnen in ere te herstellen zijn er ook plannen om een rechtstreekste verbinding van Phnom Penh naar Ho Chi Minh city in Vietnam aan te leggen. Plannen hiervoor zullen later (2017) verder worden uitgevoerd. Ook een spoorlijn van Phnom Penh via Skun, Kampong Cham, Kratie en Stung Treng naar de grens met Laos licht in de planning evenals een spoorlijn van Phnom Penh via Skun, Kampong Thom en Siem Reap naar Sisophon (ten noorden van het Tonle Sap meer).

Bamboetrein bij Battambang

Vlakbij Battambang bestaat er nog wel een alternatieve toeristische verbinding "de bamboetrein". Met deze trein kan je een ritje maken door het prachtige platteland van Battambang.

Plannen spoornetwerk Cambodja

Plannen spoornetwerk Cambodja

Cambodjaanse spoorwegnet

Cambodjaanse spoorwegnet


Share Button