Per tuk tuk reizen in Cambodia | Mijncambodja.nl
Per tuk tuk reizen in Cambodja
Per tuk tuk reizen in Cambodja

Per tuk tuk reizen in Cambodja

Per tuk tuk reizen in Cambodja is de perfecte manier om het land de ontdekken. De kleine omgebouwde aanhangers die worden voortgetrokken door een brommer (motorbike) zitten heerlijk en comfortabel. In tegenstelling tot een bus of taxi kom je tijden je rit echt in contact met wat Cambodja te bieden heeft. Vrijwel overal in Cambodja kan je per tuk tuk reizen en kom je tuk tuks tegen. In ieder geval in de grotere steden en de toeristische plaatsen. Per tuk tuk reizen in Cambodja is erg populair bij toeristen. Niet alleen toeristen reizen graag per tuk tuk door Cambodja. Ook locals in de stad maken regelmatig gebruik van tuk tuks als ze bijvoorbeeld veel spullen moeten vervoeren. Voor toeristen is het echter het vervoermiddel bij uitstek.

De Cambodjaanse tuk tuk

De meeste tuk tuks in Cambodja zijn met de hand gemaakt. De zitplaatsen in de gemiddelde tuk tuk zijn erg comfortabel. Een doorsnee tuk tuk heeft 2 zitplaatsen achtering (bankje) en 2 voorin. The 2 zitplaatsen achterin hebben altijd een comfortabele rugleuning en armleuningen. De twee zitplaatsen hebben soms ook een zachte rugleuning maar soms ook een harde (hout). Ook voorin zitten armleuningen (aan de buitenkant van de tuk tuk). The tuk tuk trailer heeft een dak die je beschermd tegen de felle Cambodjaanse zon maar ook tegen de soms hevige regenval tijdens het regenseizoen. De zijkanten van de tuk tuks kunnen worden gesloten (dichtgeritst) indien het regent. De meeste tuk tukchauffeurs zijn zeer attent en sluiten de zijkanten van de tuk tuk zodra het begint te regenen. aan het dak van de tuk tuk bevinden zich vaak ook handvaten waaraan je je kunt vasthouden. Op de vloer is genoeg ruimte om je benen te strekken. Onder de zitplaatsen bevindt zich ruimte om bagage te plaatsen. Grote koffers en tassen passen er niet maar die worden vaak handig door de chauffeur ergens in de tuk tuk vastgemaakt.

Tuk tuk bij Angkor Wat in Siem Reap, Cambodja

Tuk tuk bij Angkor

Siem Reap tuk tuk

Tuk tuk in Siem ReapVoordelen en nadelen van het reizen per tuk tuk in Cambodja

Per tuk tuk door Cambodja reizen (of een ritje maken) heeft zo z'n voordelen maar ook z'n nadelen. Om mee te beginnen is de prijs van een ritje een groot voordeel. Een ritje met een tuk tuk is vrij goedkoop. Je kan een lange tocht maken en slecht een paar dollar hoeven te betalen. Naast een tochtje naar een bepaalde bezienswaardigheid is het ook mogelijk om een tuk tuk (inclusief chauffeur) voor bijvoorbeeld een hele dag (of een dagdeel) te huren. Veel mensen die Angkor Wat en de andere tempels bezoeken, huren een tuk tuk voor een hele dag. De kosten zijn vrij laag. Vanaf $12 kan je een tuk tuk met chauffeur voor de hele dag huren en de "kleine Angkor Tour" doen. Vanaf ongeveer $18 kan je de grotere tour doen inclusief de Bantey Srey tempel die 50km verderop ligt.

Een ander groot voordeel van het reizen per tuk tuk is de temperatuur. Het dak van de tuk tuk beschermd je tegen de felle zon terwijl je al rijdend heerlijk kunt afkoelen door de frisse wind. Het uitwaaien in je tuk tuk is ideaal nadat je bezweet terugkomt van een beklimming van een van de tempels. Naast bescherming tegen de zon biedt de tuk tuk ook bescherming tegen de regen. Hevige regenbuien kunnen snel opkomen. Nog een groot voordeel is de compactheid van de tuk tuk. Tuk tuks zijn een stuk kleiner dan de gemiddelde taxi's (vaak Toyota Camry's) en kan zodoende makkelijker door het soms drukke verkeer manouvreren.

Khmer in een tuk tuk

Khmer in een tuk tuk

Cambodjaanse tuk tuk chauffeur slaapt

Tuk tuk chauffeur slaaptNaast de eerder genoemde voordelen is de chauffeur misschien nog wel het grootste voordeel van het reizen per tuk tuk. Na het overeenkomen van een eerlijke prijs zal de chauffeur als een vriend worden. De chauffeurs zijn over het algemeen erg betrouwbaar en attent en fungeren als persoonlijke gids. De chauffeur zal uren op je wachten terwijl jij een bezoek brengt aan de tempels van Angkor of een andere bezienswaardigheid. Zodra je terugloopt naar de standplaats van je tuk tuk staat je chauffeur je vaak al op te wachten tussen de (some vele) andere tuk tuks. Maak kennis met de chauffeur en stel wat vragen. Bied hem een drankje aan of vraag hem mee te eten tijdens de lunch. Hij zal je niet alleen erg dankbaar zijn maar misschien ook uitnodigen om kennis te maken met zijn familie. Soms nodigen ze je uit om mee te dineren. Kennis maken met de locals is tenslotte een van de redenen om te reizen toch? De tuk tuk chauffeurs zijn gelukkig anders dan die in bijvoorbeeld Bangkok. Oplichtingen komen veel minder vaak voor. Je zal niet zomaar ergens worden afgezet in de hoop dat je wat sieraden koopt zodat je chauffeur een leuke commissie kan opstrijken zoals in Bangkok soms het geval is.

Een laatste voordeel is het contact met je omgeving. In een tuk tuk kan je dingen horen, voelen, ruiken en ervaren. In een bus met airconditioning of een taxi krijgt je zeker niet alles mee.

Naast de voordelen zijn er ook nadelen aan het reizen per tuk tuk. Misschien is het onderhandelen met de chauffeur voor een goede prijs wel het ergste nadeel. Sommige reizigers haten het terwijl andere er bijna een sport van maken. Blijf altijd lachen en vriendelijk en achteraf zal het zeker meevallen. Ook een nadeel is de vervuiling. Uitlaatgassen in Phnom Penh maken het reizen per tuk tuk minder aantrekkelijk. Ook stof kan vervelend zijn. Breng altijd een sjaal mee (Krama) en ook een (zonne)bril om je ogen tegen het stof en de uitlaatgassen te beschermen. Een ooginfectie loop je snel op in Cambodja als je jezelf niet goed beschermd tegen stof.

Tuk tuk chauffeur in Siem Reap

Tuk tuk chauffeur in Siem Reap

Angkor Wat tour route

Angkor Wat tour routeTuk tuk tours in Siem Reap

Tuk tuk tours in Siem Reap zijn de ideale manier om de machtige tempels van het Angkor rijk te verkennen. Sinds enkele jaren zijn de tuk tuk chauffeurs in Siem Reap geregistreerd en hebben een eigen nummer (op hun jasje). Oplichting komt zelden voor en de tuk tuk chauffeurs moeten op een speciale parkeerplaats blijven wachten op hun klanten die de tempels bezoeken. De kleine Angkor Wat tour kost ongeveer $12. Je chauffeur zal je gids zijn en vertellen wat de beste manier is om de route af te leggen. Ze geven advies zodat je de hordes Zuid-Koreanen kan ontlopen en de beste belichting voor je foto's zult hebben. De kleine tour bestaat uit een bezoek aan Angkor Wat, Bayon, Angkor Thom (incl. elephants terrace) en Ta Phrom. De grote tour bestaat uit dezelfde tempels plus nog een aantal tempels die verderop liggen zoals Bantey Srey tempel. De grote tour kost ongeveer $18 voor een hele dag.


Enkele tips voor als je van plan bent een tour bij Angkor te gaan maken:

  • Kom een goede prijs overeen met de tuk tuk chauffeur
  • Regel de tuk tuk de dag voordat je de tour wilt gaan maken. Laat de chauffeur je bij je hotel ophalen op een afgesproken tijdstip
  • Spreek een plaats af waar de chauffeur je ophaalt na het bezoek aan een tempel
  • Betaal de chauffeur niet vooraf maar pas nadat je weer bij je hotel terug bent afgezet.
  • Wissel telefoonnummers uit (koop een Cambodjaanse simkaart voor $2 incl. crediet)
  • Vergeet je Krama (sjaal), zonnebrill en zonnebrandcreme niet!

Share Button