De koning van Cambodja | Mijncambodja.nl
Koning van Cambodja en het koninklijk paleis
Koning van Cambodja en het koninklijk paleis

Koning van Cambodja

De huidige koning van Cambodja, koning Norodom Sihamoni, werd op 14 mei 1953 geboren als oudste zoon van Koning Sihanouk en zijn tweede vrouw Norodom Monineath. De toenmalige prins had in totaal 14 halfbroers en halfzussen omdat zijn vader in totaal 7 maal trouwde. De prins werd al op vroege leeftijd in Praag op kostschool gestuurd. Later studeerde hij daar muziek en dans aan de academie voor beeldende kunsten. Tijdens het Rode Khmer bewind studeerde Koning Norodom Sihamoni cinematografie in Noord-Korea. In 1977 werd hij naar Cambodja gelokt en werd gevangen genomen met zijn vader en jongere broer door de Rode Khmer. Zijn jongere broer werd later vermoord door de Rode Khmer.

Troonopvolging in Cambodja

Bij de meeste monarchieen in de wereld is het gewoonte dat het oudste kind zijn vader of moeder als respectievelijk koning op koningin opvolgt of dat de koning of koningin zijn opvolger zelf kiest. In Cambodja is dat niet het geval. Een groep van hoge functionarissen (officieel "De Koninklijke raad van de troon") kiest een troonopvolger uit een groep personen van de gehele koninklijke familie. Dit kan ook bijvoorbeeld een neef zijn. In de raad zit bijvoorbeeld de premier en de president van de nationale assemblee.

Het was op 14 oktober 2004, een week nadat koning Sihanouk afstand van de troon had gedaan, dat prins Sihamoni op 51-jarige leeftijd door de koninklijke raad van de troon werd gekozen tot nieuwe monarch. Anders dan bij zijn vader is de invloed van koning Sihamoni op de pilitiek zeer gering door zijn gebrek aan politieke ervaring. De huidige koning heeft veel in het buitenland doorgebracht (20 jaar in Frankrijk en enkele jaren tijdens zijn studie in Tsjechie en Noord-Korea) en heeft een aantal niet-politiek functies vervuld zoals ambassadeur van de Verenigde Naties. Zijn rol als koning is dan ook voornamelijk ceremonieel.



Koning Sihamoni van Cambodja

Koning Sihamoni

CV van koning Sihamoni van Cambodja


Jaar Studie / baan
1959 - 1962 Basisschool op de Norodomschool en Descartesschool
1962 - 1970 Basisschool en middelbare school in Praag
1967 - 1971 Dans, muziek en theatercursussen op het Nationaal Conservatorium in Praag
1970 Middelbare schooldiploma behaald met zeer goede cijfers
1971 1e prijs op een danscursus klassieke muziek op het conservatorium van Praag
1971 - 1975 Universitaire studie muziekkunstacademie in Praag
1975                  Master behaald van de muziekkunstacademie
1975 - 1976 Universitaire studie cinematografie in de Volksrepubliek Noord-Korea
1976 - 1979 Gevangene onder het Rode Khmer bewind met zijn vader en jongere broer prins Norodom Narindrapong
1979 - 1980 In dienst als privesecretaris van zijn vader Koning Sihanouk in de Volksrepubliek China
1981 - 2000 Leraar klassieke dans en artistieke pedagogie op het Marius Petipa conservatorium, het Gabriel Faure conservatorium en het W.A. Mozart conservatorium in Parijs
1984 - 1988 President van de Khmer Dance Association in Frankrijk
1988 - 1993 Artistiek directeur van de "Royal Khmer Cinematic corporation".
1992 - 1993 Unaniem gekozen door de leden van de hoge nationale raad tot permanente vertegenwoordiger van Cambodja voor de VN
1993 - 2004 Namens het Cambodjaanse Koningkrijk ambassadeur van de UNESCO
2004 Lid van de hoge raad voor Frans sprekende landen
14-10-2004    Unaniem gekozen tot koning en opvolger van zijn vader door de troonraad.

Het koninklijk paleis van Cambodja

Koning Norodom Sihamoni heeft zijn residentie in het Koninklijk paleis in Phnom Penh (in het Khmer "Preah Barum Reachea Veang Chaktomuk Serei Mongkol" genaamd). Het paleis is een complex met meerdere gebouwen in het centrum van Phnom Penh en vlak aan de oevers van de Mekong rivier. Het paleis werd ontworpen door architect Neak Okhna Tepnimith Mak toen Cambodja net deel uitmaakte van het Franse protectoraat. De architect verwerkte Khmer, Thaise en Europeaanse kenmerken in de gebouwen. De voormalige koningen van Cambodja hebben het paleis sinds de bouw in 1860 bewoond met uitzondering van de periode waarin de Rode Khmer aan de macht was (1975-1979). Al in 1431 was Phnom Penh eerder de hoofdstad van Cambodja toen koning Ponhea Yat moest vluchten uit Angkor Thom doordat het door het koninkrijk van Ayutthaya veroverd werd. Nadat Phnom Penh enkele jaren als hoofdstad had gediend werd Oudong de hoofdstad.

Koninklijk paleis van Cambodja in Phnom Penh

Koninklijk paleis in Phnom Penh

Hor Samran Phirun Phnom Penh

Hor Samran Phirun

Koninklijk paleis Phnom Penh

Koninklijk paleis Phnom Penh

Koninklijk paleis Phnom Penh

Koninklijk paleis Phnom Penh

Phochani paviljoen Phnom Penh

Phochani

Koninklijk paleis Phnom Penh, Kantha Bopha

Kantha Bopha

Koninklijk paleis Phnom Penh, Napoleon pavilion

Napoleon pavilion

Koninklijk paleis Phnom Penh, Silveren pagoda

Silveren pagoda

Koninklijk paleis Phnom Penh, troonzaal

Troonzaal

Koninklijk paleis Phnom Penh

Koninklijk paleis

De zilveren pagoda

Het was in 1892 toen koning Norodom I de zilveren pagoda (Wat Preah Keo: tempel van de smaragden Boeddha) liet bouwen op het complex. De pagoda was geinspireerd op de in Bangkok gebouwde Wat Pra Keaw. Het gebouw werd oorspronkelij van hout gebouwd maar werd later in 1962 herbouwd van italiaans marmer, steen en beton. In de pagoda werd de vloer betegeld met 5000 zilveren tegens bestaande uit een gewicht van 1kg per tegel. De pagoda is tegenwoordig toegankelijk hoewel er niet mag worden gefotografeerd. In de pagoda tref je vele indrukwekkende relikwieen aan. Helaas zijn er in de periode dat de Rode Khmer overheerste vele relikwieen verdwenen.

Paviljoen van Napoleon

In 1876 schonk Frankrijk Cambodja, als onderdeel zijnde van het Franse protectoraat, een ijzeren paviljoen. Naast de eerder genoemde bouwwerken zijn er in de loop der jaren nog tal van gebouwen bijgekomen op het terrein van het complex.





Cambodja's oude hoofdstad Oudong

Oude hoofdstad Oudong



Uitzicht vanaf Oudong

Uitzicht vanaf Oudong

Oudong, de oude hoofdstad van Cambodja

De periode voor dat het koninklijk paleis in Phnom Penh stond, was het in Oudong gelegen. Oudong was door koning Srei Soryapor gebouwd in 1601. Rondom hetkoninklijk paleis werden tal van kanalen, terassen en bruggen gebouwd voor de aan-en afvoer van water naar en van de stad. Tijdens de overheersing van de Rode Khmer in Cambodja (1975 - 1979), zijn vele tempels, gebouwen en belangrijke monumenten vernietigd. Vandaag de dag kan je nog een aantal tempels terugvinden op de bergtoppen, zeker de moeite waard.

Het koninklijkpaleis in Phnom Penh werd gebouwd toen besloten werd om de hoofdstad van Oudong, zo`n 30km ten noorden van Phnom Penh op de route naar Siem Reap, naar Phnom Penh te verplaatsen vlak voor 1860. In 1866 werd de bouw voltooid en had koning Norodom I zijn intrede in het paleis. Phnom Penh bleef na deze periode de hoofdstad van Cambodja.


Share Button