Preah Vihear tempel in Cambodja | Mijncambodja.nl
Preah Vihear tempel

Preah Vihear tempel

Preah Vihear is een hindoeïstisch tempelcomplex dat in de loop der eeuwen vervallen is tot een ruïne. De tempel ligt op de grens van Cambodja met Thailand op een steile berg van het Dongrekgebergte. De berg is 525 meter hoog en de plaats waar zich het hoogste punt van de tempel bevindt biedt een prachtig uitzicht over het Cambodjaanse vaste land.

Het tempelcomplex is in totaal 800 meter lang en is tegen de berg opgebouwd. Het is een hele klim tot de top. De tempel van Preah Viheae is gewijd aan de god Shiva en wat opvallend is aan de tempel is dat hij op het noorden gericht is. Dit is ongebruikelijk omdat Hindoeïstische tempels normaal op het oosten gericht zijn.

Locatie van Preah Vihear

Geschiedenis van de tempel

Het complex dat naar alle waarschijnlijkheid door koning Jayavarman II of Yasovarman I werd gebouwd, werd in de 9e eeuw voltooid. Tot drie eeuwen erna werden er nog delen aan het complex toegevoegd. Door de moeilijke bereikbaardheid van de tempel duurde het proces van het bouwen en ook het onderhouden van de tempel aanzienlijk langer dan bij de andere tempels in de regio van het huidige Siem Reap.

Preah Vihear grensconflict

In 1962 was de tempel al reden tot discussie. Doordat de tempel via een weg over Thais grondgebied te bereiken is maar volgens landkaarten op Cambodjaans grondgebied ligt hebben de Thai en Cambodjanen al meerdere malen in conflict gelegen. Toen al werd de tempel door het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag toegewezen aan Cambodja.

In 2008 werd het complex wederom onderwerp van een conflict toen het op de UNESCO werelderfgoedlijst werd geplaats. Thailand betwist de uitspraak van het Hof niet, maar claimt het gebied dat rondom de tempel ligt. Om het complex te beschermen belegerden groepen van zowel het Thaise al Cambodjaanse legen de grenzen bij de tempel.

In 2011 vielen er aan beide kanten tientallen doden door het afvuren van granaten en de aanwezigheid van landmijnen rondom de tempel. Aan paar duizen burgers vluchtte uit het grensgebied naar veiliger oorden. Bij de gevechten stortte een vleugen van de tempel in.

Het was werderom Cambodja dat zich geroepen voelde en tevens gesteund door het eerdere positieve oordeel, om naar het Internationaal Gerechtshof te stappen. Het hof eiste in 2011 terugtrekking van alle grondtroepen en later in 2013 wees het de tempel aan Cambodja toe Behalve een demilitarisering van het gebied gelastte het hof ook het toelaten van waarnemers van de ASEAN, het samenwerkingsverband van Zuidoost-Aziatische staten.



Preah Vihear

Preah Vihear



Stijle weg naar Preah Vihear

Stijle weg naar Preah Vihear



Thaise tempel nabij Preah Vihear

Thaise tempel nabij Preah Vihear



Preah Vihear

Preah Vihear



Preah Vihear

Preah Vihear



Preah Vihear

Preah Vihear



Preah Vihear

Preah Vihear



Waterbasin op Preah Vihear

Waterbasin op Preah Vihear


Share Button