Angkor Wat in Cambodja | Mijncambodja.nl
Tempels van Angkor Wat

Tempels van Angkor Wat

De tempel Angkor Wat is een hindoeïstische tempel in de Cambodjaanse provincie Siem Reap, en wordt beschouwd als het grootste religieuze bouwwerk ter wereld. De tempel is een van de belangrijkste overblijfselen uit de periode van het Khmer-rijk. De tempel lag in de hoofdstad van het rijk, die tegenwoordig ook Angkor genoemd wordt, maar door de Khmers zelf Yasodharapura. De tempel Angkor Wat is gebouwd tussen 1113 en 1145, tijdens de regeerperiode van Suryavarman II (regeerde van 1113-1150), en is de grootste piramide met verdiepingen op het Zuidoost-Aziatische vasteland. Het monument van Angkor Wat berust op een bouwstijl die terugvoert op de stichting van de eerste steden en tempels in het gebied.

De maximale hoogte van het monument is 65 meter en het beslaat een oppervlakte van 1 km². De onderste etage is 3,2 m hoog en meet 187 bij 215 meter. De middelste etage is 6,4 meter hoog en meet 100 bij 115 meter. De bovenste etage is 12,8 meter hoog en meet 75 bij 73 meter.

Voor de bouw van het Angkor Wat zijn vijf tot tien miljoen op elkaar gestapelde stenen gebruikt, sommige ruim 1.500 kg zwaar. Er werd als materiaal 2 soorten zandsteen gebruikt, die van een heilige berg 45 km noordoostelijk gelegen steenhouwerij kwamen. In de meeste blokken steen zijn gaten van 2,5 cm doorsnede en 3 cm diepte gevonden.

Luchtfoto Angkor Wat

Luchtfoto Angkor Wat

Toeristen bij Angkor Wat

Toeristen bij Angkor Wat



Een theorie zegt dat dit gebruikt werd voor een metalen verbinding tussen de stenen, het kan echter ook zijn dat in deze gaten hout werd geslagen om transport met behulp van olifanten mogelijk te maken. Een andere theorie is het gebruik van speciaal gegraven kanalen. Er bevinden zich namelijk kanalenstelsels die verbonden zijn door korte stukken weg of rivier, die van de groeve recht naar het tempeldomein leiden. De kanalen, waarvan een deel ook vandaag nog vol water staat, zouden van de negende tot de dertiende eeuw als transportroute voor bouwmaterialen hebben gediend, niet alleen voor de bouw van de tempel maar ook voor die van andere monumenten in de heilige stad. Of de blokken steen door vlotten of andere vervoersmiddelen werden verplaatst is niet duidelijk.

Er zijn dus twee theorieën over hoe de stenen naar het Angkor Wat werden gebracht: van de groeve naar een meer en dan stroomopwaarts de Siem Reap-rivier op (90 km), of via kanaalsystemen (40 km).

Het monument is omgeven door 5 naar de windrichtingen georiënteerde hoven, die telkens een beetje hoger liggen. Het buitenste hof wordt omgeven door een muur en een gracht. Het centrale complex heeft op de 4 hoekpunten torens met lotusvormige spitsen. In het centrum bevindt zich de hoofdtoren van 42 meter hoog. De toegang tot de tempel was via het oosten door een aarde-wegje en via het westen op een weg aangelegd door zandsteen.

Zuid-koreaanse toeristen

Zuid-koreaanse toeristen

Luchtballon bij Angkor Wat

Luchtballon bij Angkor Wat



Angkor Wat worden enige functies toebedicht: een astronomisch observatorium een weergave van de vier tijdperken in het hindoeïsme een weergave van de hemelse stallen van Indra een afbeelding van het universum Waarschijnlijker is dat het net als de andere piramiden in Angkor gaat om een tempelmausoleum. De heerser Suryavarman II wijdde het gebouw aan de god Vishnoe, waardoor de bouwrichting naar het westen verklaard wordt. Vishnu wordt met deze windrichting in verbinding gebracht. Er zijn verschillende redenen waarom Vishnu met het westen wordt geassocieerd: Vishnu slaapt altijd met zijn voeten naar oosten en zijn hoofd naar het westen. In de Hindoeïstische kosmologie woont Vishnu in het westen van het universum. Suryavarman werd na zijn dood Paramawischnuloka genoemd, hetgeen betekent 'hij die in de hoogste wereld van Vishnu is binnengegaan'. Er zijn nog andere hypotheses betreffende de westelijke oriëntatie: Het wilde zijn "achterkant" niet in de richting van het westelijk gelegen Angkor Thom (de oude hoofdstad)richten Als het een Mausoleum was voor Suryavarman dan moest het naar het westen georiënteerd worden, want daar gaat de zon onder en eindigt dus ook het leven. Angkor Wat op Cambodjaanse vlag

De tempel is verschillende malen gerestaureerd en maakt onderdeel uit van het Angkor-complex dat op de werelderfgoedlijst staat. Angkor Wat staat prominent op de vlag van Cambodja.

Bayon tempel

De Bayontempel is een Angkoriaanse tempel, gebouwd door koning Jayavarman VII in 1181. Jayavarman VII staat bekend om de bouw van vele tempels, maar dit was zijn staatstempel. De Bayon is de meest centraal gelegen tempel van de oude Angkoriaanse hoofdstad Angkor Thom. Hij is vooral bekend door zijn 54 torens die elk vier gezichten afbeelden.

In tegenstelling tot Angkor Wat is Bayon een boeddhistische tempel. Jayavarman VII was in tegenstelling tot zijn voorgangers en nakomelingen een boeddhistische koning. Vandaar de dubbele stijl die te herkennen is in de Bayon-tempel. Er is hindoeïstische invloed die men kan zien in: Heuvelbouw De gezichten van Bhrama in de torens Zelfde raam en deurconstructies als Ankor Wat De boeddhistische invloed laat zich zien in: Ronde centrale toren met 8 ingangen (de 8 spaken van het boeddhistische wiel, het achtvoudige pad) De gezichten van bodhisattva Avalokiteshvara in de torens De sculptuur van Boeddhabeeldjes in de niches

Gezicht van de Bayon tempel

Gezicht van de Bayon tempel

Gracht bij Bayon tempel

Bayon tempel



Er is zijn meerdere hypotheses betreffende de gezichten op de torens: Het zijn de gezichten van Boeddha (=Avalokiteshvara), wat logisch is gezien de boeddhistische bouwheer Het zijn de gezichten van Jayavarman VII die naar elke windrichting van het land kijkt en zo zijn macht over het land etaleert Het zijn de gezichten van Brahma, een hindoeïstische hoofdgod die wel degelijk 4 gezichten heeft Hoogstwaarschijnlijk zijn bovenstaande allemaal waar en was dit gewoon een van de vele mogelijke voorbeelden van de politieke diplomatie van Jayavarman VII. De koning was dan wel boeddhistisch, hij moest oppassen met een bevolking die voor 90% hindoeïstisch was. Er zijn 54 torens met 4 gezichten. Dit wil zeggen dat er 216 gezichten zijn. De keuze van 54 torens kan te maken hebben met: De leeftijd van Jayavarman VII op dat moment Het aantal provincies dat het toenmalige koninkrijk had Als men alle getallen hun cijfers optelt komt men altijd aan 9. Het hoogste cijfer in de numerologie en een heilig cijfer in grote delen van Zuidoost-Azië

Net zoals Angkor Wat is ook de Bayon-tempel omgeven door bas-reliëfs. Aangezien de bevolking niet kon lezen, moest de koning op een andere wijze zijn oorlogsverhalen kunnen doorvertellen. De bas-reliëfs moeten met de wijzer mee worden gelezen. Oostzijde: Optocht van het leger onder leiding van Jayavarman VII. Zuidzijde: Waterslagen tegen de Cham en dagelijks leven op en rond het Tonle Sap meer. Westzijde: Grotendeels niet afgewerkt. Strijd tussen verschillende Khmervolkeren. Noordzijde: Grotendeels niet afgewerkt. Circus, koorddanseressen, vreemde dieren en nog meer oorlogstaferelen

Ta Prohm tempel

De Ta Prohm tempel is de tempel die naast Angkor wat misschien wel het meest bekend is. In de film Tombraider (Angelina Jolie), is een deel van het script bij deze tempel opgenomen. De tempel is in dezelfde stijl gebouwd als de Bayon tempel in het einde vande 12e en begin 13e eeuw. De tempel werd gebouwd door de Khmer koning Jayavarman VII als zijnde een boeddhistische bibliotheen en klooster. De tempel karakteriseert zich door de immense wortels van bomen die over en door het tempelcomplex heen zijn gegroeid. In tegenstelling tot de meeste andere tempels is Ta Prohm niet gerestaureerd en in de zelfde staat behouden zoals hij was aangetroffen. Hier en daar vinden kleine reparaties plaats om de veiligheid voor bezoekers te kunnen waarborgen. De tempel die feitelijk is overwoekerd door de jungle is erg fotogeniek en populair onder de bezoekers en zeer de moeite waard.

Ta Prohm tempel

Ta Prohm tempel

Ta Prohm tempel

Ta Prohm tempel




Share Button