Oc Eo, het ontstaan van Cambodja
De oudste aantoonbare verschijnselen van het Khmerrijk zijn gevonden in Oc Eo in de provincie An Giang in Vietnam. Op deze locatie in het zuiden van de mekongdelta zo`n 20km ten noorden van de zuidelijke kustplaats Rach Gia en tevens niet ver van de huidige landsgrens met Cambodja, zijn de vondsten van funderingen gedaan die het verst in de geschiedenis rijken.
Het was de Franse archeoloog Louis Malleret die in 1944 tijdens een van zijn archeologische projecten de vondsten deed. Op basis van verhalen was de archeoloog op de locatie aan het zoeken naar Oc Eo of door de Khmer ook wel "glazen kanaal" genoemd. Het vermoeden dat deze handelspost op deze locatie zou liggen bestond al lang en was eigenlijk ook logisch omdat het omringt was door velen kanalen en ook niet ver van de zee was gelegen.
Vondsten
Door de vele aanwezige Fransen in Indochina, dat als Franse kolonie onderdeel was van Frankrijk, werden er (en worden er nog steeds) veel archeologische onderzoeken gedaan. Omdat Oc Eo een erg gunstige ligging had op handelsroutes tussen India en China en de zuidelijke gelegen handelsposten van Bali en Malakka (Maleisie), kon de havenstad floreren tussen de 1e en 7e eeuw na Christus. De havenstad Oc Eo maakte deel uit van het rijk van Funan.
De diverse voorwerpen die werden opgegraven bevestigden de verhalen van Chinese geschiedschrijvers over het gebied. Uit bepaalde manuscripten uit China werd duidelijk dat er in het zuidelijk Mekonggebied een belangrijke handelspost moest zijn geweest. De opgegraven fundamenten van steen maar ook de door het hoge water goed geconserveerde houten fundamenten wezen er, tesamen met artefecten, sieraden en munten van verre oorder (bijv. uit het Romeinse rijk) op, dat het inderdaad om Funan moest gaan. De bakermat van het Khmerrijk was gevonden.